Saray'dan Otağ'a: Dâmâd İbrâhim Paşa'nın bânîlik ve hâmîliği (1718 - 1730)
From Palace to Imperial Tent: Architectural and artistic patronage of Dâmâd İbrâhim Pasha (1718 - 1730)
- Tez No: 414560
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET FATİH MÜDERRİSOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: III. Ahmed, Dâmâd İbrâhim Paşa, Bânîlik, Hâmîlik, Osmanlı Mimârîsi, Osmanlı ve İran Kültürel Rekabeti, Dîvan Şiiri ve Mimârî, III. Ahmed, Dâmâd İbrâhim Pasha, Architectural Patronage, Artistic Patronage, Ottoman Architecture, Cultural Rivalry between Ottoman and Safavid Empires, Dîvan Poetry and Architecture
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 476
Özet
Bu çalışmanın konusunu III. Ahmed'in (hük. 1703-1730) sadrazamı Dâmâd İbrâhim Paşa'nın (sad. 1718-1730) bânîlik ve hâmîlik etkinlikleri oluşturur. Tez çalışması temel olarak dönemin siyasî ve kültürel ortamı ile İbrâhim Paşa'nın bânîlik ve hâmîlik politikaları arasındaki ilişkiler üzerine odaklanır. Bir Osmanlı sadrazamının bânîlik ve hâmîlik tercihlerini belirleyen dinamikler disiplinler arası okuma yöntemi ve karşılaştırmalı kültür tarihi verileri kullanılarak ele alınır. İbrâhim Paşa'nın bânîlik ve hâmîlik tercihlerinde III. Ahmed'in ilgi ve beğenilerinin rolüne değinilir. Osmanlı geleneğinin ve sadrazamlık görevinin İbrâhim Paşa'nın bânîlik ve hâmîlik girişimleri üzerindeki etkileri tartışılır. İbrâhim Paşa'nın doğum yeri olan Muşkara'nın gelişimine olan desteği Taşra kentlerinin imarı kapsamında ele alınır. Osmanlı ve Safevî İmparatorlukları arasındaki siyasî ve askerî ilişkilerin Osmanlı-İran kültürel rekabeti üzerine olan etkileri tartışılır. Geniş bir şâir çevresinin himâyesini üstlenen İbrâhim Paşa'nın edebî hâmîliğine yer verilir. Böylece İbrâhim Paşa'nın şiiri politik bir söylem aracı olarak bânîlik ve hâmîlik etkinliklerinde kullanmasına vurgu yapılır. İbrâhim Paşa'nın döneminde gerçekleştirilen şenlikler, eğlenceler, sohbetler, zaferler, elçi kabulleri ve alaylar kamusal temsiller bağlamında incelenir. Son olarak İbrâhim Paşa'nın politik bir söylem aracı hâline dönüşen bânîlik ve hâmîlik girişimleri 1730 isyanı ve sonrasında yaşanan gelişmeler ekseninde değerlendirilir.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the architectural and the artistic patronage of Dâmâd İbrâhim Pasha (r. 1718-1730) who is the grand vizier of Ahmed III (r. 1703-1730). This Ph.D. dissertation mainly focuses on the relationship between İbrâhim Pasha's architectural and artistic patronage and political and cultural atmosphere of the period. The dynamics that determine an Ottoman grand vizier's architectural and artistic patronage are examined by using interdisciplinary and comparative cultural history approach. It is revealed the role of Ahmed III's interests and artistic tastes on İbrâhim Pasha's preferences about architectural and artistic patronage. It is discussed the effects of the Ottoman tradition and grand viziership position on İbrâhim Pasha's architectural and artistic patronage. İbrâhim Pasha's contribution to the urban developments of Muşkara, which is his hometown, is evaluated within the context of urban developments of provinces. The effects of political and military relationship between Ottoman and Safavid Empire's on the cultural rivalry between two empires are discussed. The patronage of İbrâhim Pasha's literary peripheries is also studied. Therefore İbrâhim Pasha's usage of poetry as a political discourse in his architectural and artistic patronage is emphasized. The festivals, the entertainments, the gatherings, the celebrations of victories, the embassy ceremonies and the processions during the İbrâhim Pasha's period are examined within the context of public representations. Finally İbrâhim Pasha's architectural and artistic patronage activities which become a political discourse are evaluated before and after the political atmosphere of the 1730 rebellion.
Benzer Tezler
- 17. ve 18. yy Osmanlı saray çadırları
Ottoman palace tents in 17. and 18. centuries
HATİCE TÜMTÜRK ÇALIŞKAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2013
Güzel SanatlarDokuz Eylül ÜniversitesiTekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
PROF. NESRİN ÖNLÜ
- Fatih Külliyesi'nde Çorba Kapısı
Çorba gate in the Fatih complex
NAZENDE ÖZTÜRK
Yüksek Lisans
Türkçe
2001
Sanat TarihiMarmara ÜniversitesiTürk Sanatı Ana Bilim Dalı
PROF. DR. SELÇUK MÜLAYİM
- Bizans İmparatorluğu'nda saray teşkilatı
Palace organization in the Byzantine Empire
ZİLHACE ATAŞ
Yüksek Lisans
Türkçe
2007
TarihFırat ÜniversitesiGenel Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
Y.DOÇ.DR. SEZGİN GÜÇLÜAY