Behçet hastalığında, interlökin─1 reseptör antagonisti (IL─1RA) gen polimorfizminin araştırılması
Interleukin-1 receptor antagonist (IL-1RA) gene polymorphi̇sm investigation in the behcet's disease
  1. Tez No: 414827
  2. Yazar: GÜL DURSUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERBÜLENT YİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Behçet hastalığı, IL-1RA, VNTR polimorfizmi, Behcet's Disease, IL-1RA, VNTR polymorphism
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Behçet hastalığı (BH); multisistemik, kronik, inflamatuvar bir hastalıktır. BH; tekrarlayan oral aft, genital ülser ve üveitten oluşan üçlü semptomlu bir kompleks ile karakterizedir. Yapılan çalışmalarda, interlökin-1 reseptör antagonisti (IL-1RA) düzeyinin otoimmün ve kronik iflamatuvar hastalıklar sırasında arttığı gösterilmiştir. Çalışmamızda, IL-1RA gen polimorfizminin Behçet Hastalığı ile olan ilişkisini değerlendirmek için, 109 Behçet hastası ve 100 Behçet hastası olmayan sağlıklı kontrol DNA'ları polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) ile analiz edildi. Hasta ve kontrollerin genotip ve alel sıklıkları karşılaştırıldığında aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı. Behçet hastalarının demografik ve klinik özellikleri ile IL-1RA geni VNTR polimorfizmi karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamadı. Sonuç olarak, Behçet hastalığı ile IL-1RA geni VNTR polimorfizmi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Behcet's disease (BD) is a multisystemic, chronic, inflammatory disease. BD is a complex disease characterized by a triple complex of symptoms of recurrent oral aft, genital ulcers and uveitis. In studies, levels of interleukin-1 receptor antagonist (IL-1RA) were shown to be increased during autoimmune and chronic iflamatuar diseases. In our study, to evaluate the relationship between the IL1-RA gene polymorphism and Behcet's Disease; 109 Behcet's disease patients and 100 healthy (do not have Behcet's disease) control DNAs were analyzed by polymerase chain reaction (PCR). When the patients and controls genotype and allele frequencies compared, statistically significant difference was not found between them. When the demographic and clinical characteristics of Behcet's disease patients compared with IL-1RA gene VNTR polymorphism, statistically significant relationship was not found. As a result, statistically significant associating was not found between Behcet's disease and IL-1RA gene VNTR polymorphism in our study.