11-13 yaş grubu basketbol antrenmanlarında, dripling gözlüklü çalışmaların top sürme performansına etkilerinin incelenmesi
Examine the effects of training with dribbling glasses on dribbling performance in 11-13 years old basketball players
- Tez No: 414826
- Danışmanlar: PROF. DR. SAMİ MENGÜTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Basketbol, Dripling Test, Dripling Gözlüğü, Basketball, Dribbling Test, Dribbling Glass
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmanın temel amacı dripling gözlüğü ile yapılan antrenmanların 11-13 yaş grubu erkek basketbolcularda top sürme performanslarına etkisini incelemektir. Çalışmanın ikinci amacı ise aynı antrenman yönteminin turnike şut isabetine etkisini araştırmaktır. Çalışmaya yaş ortalamaları 12,4 ±0,79 yıl, kilo ortalamaları 52 ±7,51 kg, boy ortalamaları 162 ±0.11cm olan 12 erkek oyuncu katılmıştır. Çalışma grupları denek ve kontrol grup olarak ikiye ayrılmıştır. Denek grubu 6 hafta boyunca, haftada 3 gün 30-45 dakika arası süreyle gözlükle birlikte çeşitli fundamental antrenmanlara katılırken, kontrol grubu rutin antrenmanlarına devam etmiştir. Çalışmanın başında ve sonunda her iki gruba top sürme testi uygulanmış ve değerler süre cinsinden kayıt edilmiştir. Araştırma Tekirdağ Saray Belediye Spor Salonunda yapılmıştır. Veriler IBM® SPSS® (versiyon 21) yazılımı (copyright IBM Corporation 1989, 2011) kullanılarak gerçekleştirildi. Veriler Shapiro-Wilk normallik testi sonrasında, test süresi için parametrik dağılım ve şut analizleri non-parametrik dağılım gösterdi. Grup içi gelişim şut atışında Wilcoxon ilişkili iki örneklem testiyle; süre ise eşleştirilmiş iki grup arasındaki farkların testi (paired sample t-test) ile ölçüldü. Gruplar arası farkların analizinde, şut için Mann-Whitney U testi; süre için ise bağımsız iki grup arasındaki farkların testi (independent sample t-test) kullanıldı. İstatistiksel analizler için anlamlılık düzeyi p≤0,05 olarak kabul edildi. Araştırmada hem denek hem de kontrol grubunun grup içindeki top sürme sürelerinde azalma görülmüştür. Ayrıca süre ortalamalarına bakıldığında dripling gözlüğü ile çalışma yapan grubun kontrol grubuna göre anlamlı farklılık gösterdiği bulunmuştur (p0.05). Sonuç olarak; dripling gözlüklü çalışmaların sporcuların top sürme yeteneğini geliştirmelerinde faydalı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the present study was to examine the effects of 6 weeks training with dribbling glasses on dribbling performance in 11-13 years old basketball players. The second purpose of the study was to examine the effects of 6 weeks training with dribbling glasses on layup performance in the same group. Working with a mean age of 12.4 ± 0.79 years, mean weight was 52 ± 7,51 kilogram I, with an average height of 162 ± 0.11 cm joined 12 male players. Working groups were divided into experimental and control groups. The subject group of 6 weeks, 3 days per week for 30-45 minutes between the time when participating in various training fundamentals with the glasses, the control group continued their training routines. At the beginning and at the end of the test applied to each group and the values were recorded for the duration dribble type. Research was conducted in Saray, Tekirdag Municipality gym. Data were analyzed using SPSS 21.0 statistical software. Results of the study showed that there was statistically significant within-subject and between subject difference in dribbling times (p< 0.05). It was identified that no statistically significant effect on layup variable both in control and experimental group (p > 0.05), while 6-week practice with dribbling glasses had positive effect in experimental group. It can be said that training with dribbling glasses statistically improved the dribbling ability and also had positive affect on layup.