Endometrium kanseri nedeniyle opere edilen hastalarda preoperatif, intraoperatif ve postoperatif patoloji sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of preoperative, intraoperative and postoperative pathological results of patients operated for endometrial cancer
- Tez No: 414841
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ANIL ONAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometrial cancer, endometrial sampling, frozen section, pathology
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Endometrium kanseri Gelişmiş ülkelerde kadın üreme sisteminin en sık görülen malignitesidir ve meme, akciğer ve kolorektal kanserden sonra kadınlarda en sık görülen dördüncü kanserdir. Endometrial biyopsi ya da fraksiyone küretaj sonuçları pozitif olan hastalarda tedavi cerrahi evreleme ile başlar. Cerrahi sırasında evreleme için kilit basamak uterin spesimenin açılarak invazyon derinliğinin gross incelenmesidir. İntraoperatif frozen inceleme gross incelemeye yardımcı ya da alternatif olarak kullanıma girmiş bir metoddur ancak literatürde frozen inceleme ile nihai patoloji sonucunu karşılaştıran çalışmalarda,özellikle erken evre ve düşük histolojik grade gruplarında tutarlılık yönünden çelişkili sonuçlar alınmıştır. Bu çalışmada kliniğimizde endometrium kanseri nedeniyle opere edilen hastaların sonuçları karşılaştırılarak preoperatif ve intraoperatif incelemeler ile nihai inceleme arasındaki tutarlılık düzeyinin ortaya konması amaçlanmıştır. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum anabilim dalında Ocak 2010 – Nisan 2015 tarihleri arasında histerektomi ameliyatı yapılan hastalardan patoloji sonucu endometrium kanseri olarak raporlanan tüm hastalar hastane bilgi işletim sistemi ENLIL® üzerinden tarandı. Çalışmaya endometrial örneklemesi de Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı tarafından değerlendirilmiş olan 134 hasta dahil edildi. Preoperatif endometrial örnekleme sonuçları ve intraoperatif frozen inceleme sonuçları nihai patoloji sonuçlarıyla karşılaştırıldı. Endometrial örnekleme ile nihai patolojik sonuçlar arasında histopatolojik tanı yönünden %76,1, patolojik derece yönünden %66 oranında tutarlılık tespit edildi. Frozen inceleme sonuçları nihai patolojik sonuçlarla karşılaştırıldığında tutarlılık düzeyi histopatolojik tanıda %68,5, myometrial invazyon boyutunda %61,9 servikal uzanımda ise %93 olarak bulundu. Mevcut bulgular göz önüne alındığında frozen incelemenin hastalığın evresini öngörmede ve dolayısıyla cerrahi planlamasında etkinliğinin ve güvenilirliğinin düşük olduğu görülmektedir. Bu durumda endometrium kanseri nedeniyle operasyona alınacak hastaların, eğer uzun süreli operasyonu tolere edemeyecek mevcut bir komorbiditeleri yoksa, lenf nodu disseksiyonunu da içeren tam cerrahi evrelemeden geçirilmelerini önermekteyiz. Anahtar sözcükler : Endometrium kanseri, endometrial örnekleme, frozen inceleme, patoloji
Özet (Çeviri)
Endometrial cancer is the most common malignancy of the female reproductive system in developed countries and the fourth most common cancer in women following breast, lung and colorectal cancers. The treatment begins with surgical staging for patients with a positive endometrial sampling result. During surgery the most crucial step is the opening of the uterin specimen in the operating room and gross examination of the deepest myometrial invasion. Intraoperative frozen section is used to assist or as an alternative to the gross examination. However controversial results have been reported in studies that evaluate the consistency of the frozen section and its comparison to the final pathologic resuls. In this study, it is our purpose to compare the preoperative,intraoperative and postoperative results of endometrial cancer patients and evaluate the results for consistency. Data of patients who underwent an histerectomy and had a pathology result of endometrial cancer between January 2010 and April 2015 in Gazi University School of Medicine,Department of Obstetrics and Gynecology were obtained from ENLIL® hostpital information management system. 134 patients who also had an endometrial sampling procedure in our clinic were included. Preoperative endometrial sampling and intraoperative frozen section results were compared to the final pathology results. Endometrial sampling results were 76,1% consistent with the final results for histopathologic diagnosis and 66% for histologic grade. Frozen section results were 68,5% consistent for histopathologic diagnosis, 61,9% for depth of myometrial invasion and 93% for servical involvement. In light of this recent information, it is apparent that frozen section is inefficient and unreliable in predicting the surgical stage of endometrial cancer. Therefore we suggest standard surgical staging including lymph node dissection for patients with endometrial cancer, unless the patient has any comorbidities that would make the complete staging impossible.