Bipolar bozuklukta erişkin dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu eş tanısı: Klinik özellikler ve mizaç ile ilişkisi
- Tez No: 414987
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERYAL ÇELİKEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: bipolar bozukluk, erişkin dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, major depresif bozukluk, mizaç, bipolar disorder, adult attention-deficit and hyperactivity disorder, major depressive disorder, temperament
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Bu çalışmadaki öncelikli amacımız bipolar bozukluk (BB) tanısı alan hastalarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tanısının ne sıklıkta eşlik ettiğini belirlemektir. Bundan başka, DEHB eş tanısının BB klinik özellikleri ile ilişkili olup olmadığını incelemek ve DEHB eş tanısı olan ve olmayan hastalarda baskın bir mizaç özelliği olup olmadığını araştırmaktır. Hipotezimiz BB hastalarında DEHB eştanı sıklığının anlamlı düzeyde daha fazla olduğu ve DEHB eş tanısı olan hastalarda BB klinik gidişinin kötüleşebileceğidir. Çalışmamıza klinik görüşme sonucunda Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı Yeniden Gözden Geçirilmiş Dördüncü Baskı (DSM-IV-TR) tanı ölçütlerinde göre BB tanısı konulan ve halen remisyonda olan 100 hasta, major depresif bozukluk (MDB) tanısı konmuş ve halen remisyonda olan 100 hasta ile herhangi bir ruhsal hastalığı olmayan 100 sağlıklı gönüllü alınmıştır. Tüm katılımcılara Sosyodemografik ve Tıbbi Bilgi Formu verildi ve DSM-IV Eksen I Bozuklukları için Yapılandırılmış Klinik Görüşme (SCID-1) uygulandı. Aynı zamanda katılımcılara Erişkin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Kendi Bildirim Ölçeği (ASRS) ile Wender Utah Derecelendirme Ölçeği (WUDÖ) ve afektif mizacı değerlendirebilmek için Memphis, Pisa, Paris ve San Diego Mizaç Değerlendirme Anketi Türkçe Formu/ MPPS-MD (TEMPS-A) anketi uygulandı. Çalışmamızda bipolar hastalarda erişkin DEHB eş tanısı oranı %48 bulunmuştur. Bu oranın hem MDB tanılı hastalardan hem de sağlıklı gönüllülerden anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlenmiş ve MDB tanılı grup ile sağlıklı katılımcılar arasında bir fark gözlenmemiştir. Sonuçlarımız, DEHB eş tanılı hastalarda BB klinik belirtilerinin daha erken yaşta başladığı görüşüne doğrudan destek sağlamamıştır. DEHB eş tanısı olan bipolar hastalarda intihar girişimi öyküsüne daha sık rastlanmıştır. Ayrıca, DEHB eş tanısı olan çalışma gruplarının hepsinde depresif, siklotimik, sinirli ve endişeli mizaç puanları daha yüksek bulunmuş, yalnızca hipertimik mizaç açısından bir farka rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Our main purpose in this study was to investigate the frequency of adult attentiondeficit/ hyperactivity disorder (ADHD) comorbidity among bipolar disorder (BD) patients. Moreover, we aimed to evaluate the clinical features of these patients in the presence of ADHD and to investigate the temperamental characteristics in patients with and without ADHD. We hypothesized that patients with bipolar disorder had a significantly higher frequency of ADHD comorbidity and the clinical course would worsen in its presence. A hundred BD patients in remission, diagnosed according to DSM-IV criteria, 100 major depressive disorder (MDD) patients in remission and 100 healthy individulas were recruited. The Structural Clinical Interview for DSM-IV Axis I Disorders, Clinical Version (SCID-I) were applied to all participants. All participants completed a sociodemographical data form, Adult Attention Deficit and Hyperactivity Self Report (ASRS) and Wender Utah Classification Scale (WUDO), and Memphis, Pisa, Paris and San Diego Temperament Evaluation Survey Turkish Form / MMPS-MD (TEMPS-A) Survey. Forty-eight per cent of the BD patients met the criteria for adult ADHD diagnosis. This ratio was statistically higher from the group of patients with MDD as well as the healthy individuals. No difference was found between the MDD and the healthy groups. Our findings did not support the opinion that comorbidity of the adult ADHD in the bipolar group was associated with earlier onset of the disease. In all groups, those, who were diagnosed as ADHD, scored significantly higher on the depressive, cyclothymic, irritable, and anxious subscales of TEMPS-A, with the exception of hyperthymic scale only.