Major depresyon hastalarında tedavi öncesi ve sonrası no ve adma düzeylerinin kontrol grubu ile karşılaştırılması
Comparison of no and adma levels in pre-treatment and post-treatment of patients with major depression with control group
- Tez No: 414990
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ATAOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: ADMA, major depresyon, kontrol grubu, ADMA, major depression, control group v
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı MD hastalarında NO düzeyleri ve ADMA düzeylerinin sağlıklı kontrollerle karşılaştırılarak ayırıcı bir belirteç olarak kullanılıp kullanılmayacağını araştırmak, NO ve ADMA düzeylerinin hastalık şiddeti ile ilişkili olup olmadığı ve hasta gruplarında ADMA ve NO düzeylerinin bağlantılı olup olmadığına cevap bulmaktır. Gereç ve yöntem: Çalısmaya DSM-IV-TR?e göre 40 major depresyon tanılı ve kontrol grubu olarak benzer sosyodemografik özelliklere sahip 40 birey alındı. Çalışmaya katılan bireylerin depresyon şiddeti montgomery asberg depresyon değerlendirme ölçeği ile değerlendirildi. Ayrıca kan nitrik oksit ve ADMA değerleri tedavi öncesi ve sonrası değerlendirilmek üzere hastalardan ve kontrol grubundan 5cc venöz kan alındı. Sosyodemografik bilgileri içinde yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim, ekonomik durum, sigara kullanımı olmak üzere 6 parametre sorgulandı. Bulgular: Hastaların tedavi öncesi serum örneklerinden elde edilen ortalama nitrit değeri ile tedavi sonrası nitrit değeri karşılaştırıldığında, tedavi sonrası nitrit değeri istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu.(p0,01=0.000) Çalışmaya dahil edilen tüm hastaların tedaviye yanıtı MADDÖ ile saptandı. Tedavi sonrasında depresyonun şiddet düzeyinin azaldığı istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur.(p>0,01=0.000) Sonuç: Bulgular bize MD lu hastalarda başlangış NO düzeylerinin kontrol grubuna göre düşük, NO sentezini sağlayan NOS enzimini inhibe eden ADMA düzeyinin kontrol grubuna göre yüksek ve depresyonun şiddetini belirlemek için kullandığımız MADDÖ nün yüksek olduğunu gösterdi. Antidepresan (essitalopram) tedavi sonrası ise yapılan ölçümlerde NO düzeylerinin tedavi öncesine göre yüksek, kontrol grubuna benzer olduğunu, ADMA düzeylerinin ve MADDÖ puanlarının düştüğünü gösterdi. Çalışmamız major depresyon hastalarında NO ve ADMA düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olduğunu, MD hastalarında NO düzeyleri ve ADMA düzeylerinin ayırıcı bir belirteç olarak kullanılabileceğini, NO ve ADMA düzeylerinin hastalık şiddeti ile ilişkili olduğunu ve hasta gruplarında ADMA ve NO düzeylerinin bağlantılı olduğunu göstermektedir. Bu savımızı destekleyecek daha geniş hasta gruplarıyla yapılacak yeni çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objectives: The aim of this study is to research whether the blood NO and ADMA levels of patients with major depression (MD) can be used as a distinctive indicator or not by comparing with the healthy controls, finding answers for the relatioship between NO and ADMA levels with the severity of illness and relativity of ADMA and NO levels among the patient groups. Materials and methods:According to DSM-IV-TR 40 patients with major depression and 40 individuals with similar socio-demographic elements as control group included to this study. The severity of depression was evaluated with the Montgomery?Åsberg Depression Rating Scale. Also 5 cc intravenous blood samples collected from the patients and the control group for determining blood NO and ADMA levels before and after the treatment. Age, gender, marital status, level of education, economical status, smoking of cigarettes were questioned as sociodemographic elements. Result: There was a statistically significant highness of post-treatment average serum nitrate levels when compared with the pre-treatment nitrate levels of MD patient group. (p0,01=0,000) Patients? response to the treatment was evaluated with MADRS. There was a statictically significant decrease in the severity of depression after treatment. (p>0,01=0,000) Conclusions: According to our findings patients with MD have lower initial NO levels, higher ADMA (inhibates NO synthesing enzyme NOS) levels than the control group and their MADRS scores for evaluating severity of depression was higher. After the treatment with anti-depressant (escitalopram) some MD patients have higher NO levels than pre-treatment and some have similar NO levels with the control group. Also ADMA levels and MADRS scores were decreased at study group. Our study indicates that there is a significant correlation between NO and ADMA levels of patients with major depression, serum NO and ADMA levels can be used as a distinctive indicator, NO and ADMA levels may be related with the severity of the illness and there?s a relativity of serum ADMA and NO levels among patient groups. Further studies with wider patient groups are needed for supporting our hypothesis.