İvabradin etkin maddesinin elektrokimyasal davranışlarının incelenmesi ve voltametrik yöntemler ile tayini
Invesitigation of electrochemical behaviors of ivabradine effective substance and determination with voltammetric methods
- Tez No: 414996
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Diferansiyel puls voltametri, doğrusal taramalı voltametri, dönüşümlü voltametri, ivabradin, kare dalga voltametri, Cyclic voltammetry, differential puls voltammetry, ivabradine, lineer sweep voltammetry, square wave voltammetry
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Bu çalışmada ivabradinin elektrokimyasal davranışı, camsı karbon elektrotta Britton-Robinson tampon (pH 2) ortamında Dönüşümlü Voltametri, Doğrusal Taramalı Voltametri, Kare Dalga Voltametri ve Diferansiyel Puls Voltametri yöntemleri ile incelendi. Materyal ve Metot: İvabradinin dönüşümlü voltamogramı yaklaşık olarak camsı karbon elektrotta +1.21 V da yükseltgenme piki gözlenmiştir. Doğrusallık, kesinlik, doğruluk, stabilite, tayin edilebilme sınırı ve miktar tayin sınırı gibi parametreler ICH Guidelines'e göre çalışıldı. Bulgular: Doğrusal Taramalı Voltametri, Karedalga Voltametri ve Diferansiyel Puls Voltametri yönteminin kalibrasyon eğrileri 5-40 g ml-1 derişim aralığında doğrusaldır. İvabradinin için gün-içi ve günler arası kesinlik değerleri %5.34'den ve doğruluk (bağıl hata) %6.29'dan küçüktür. Sonuç: Geliştirilen bu yöntemler ile ivabradin etkin maddesini içeren Coralan preparatında miktar tayini yapıldı. Elde edilen analiz sonuçları değerlendirildi ve geliştirilen yöntemler istatistiksel olarak karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
Invesitigation of Electrochemical Behaviors of Ivabradine Effective Substance and Determination with Voltammetric Methods Aim: In this study, electrochemical behaviors of ivabradine was investigated on glassy carbon electrode in Britton-Robinson buffer (pH 2) by Cyclic Voltammetry, Lineer Sweep Voltammetry, Square Wave Voltammetry and Differential Puls Voltammetry methods. Material and Method: Cyclic voltammogram of ivabradine was observed oxidation peak at about +1.21 V on glassy carbon electrode. Parameters such as linearity, precision, accuracy, stability, limit of detection and limit of quantification were studied according to the ICH Guidelines. Results: Calibration curves of Lineer Sweep Voltammetry, Square Wave Voltammetry and Differential Puls Voltammetry methods were linear between the concentration range of 5-40 μg ml-1. Within- and between-day precision values for ivabradine were less than 5.34% and accuracy (relative error) was better than 6.29%. Conclusion: Quantitation of ivabradine was performed with these methods which is developed in Coralan pharmaceutical preparation containing the ivabradine effective substrance. Obtained analysis results were evaluated and the developed methods were compared as statistics.