Acil servise baş dönmesi şikayeti ile başvuran hastalarda nörogörüntüleme maliyeti
  1. Tez No: 415039
  2. Yazar: ALİ KABLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURŞAH BAŞOL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Baş dönmesi, vertigo, maliyet, acil servis, nörogörüntüleme, Dizziness, vertigo, cost, emergency services, neuroimaging
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Amaç: Baş dönmesi acil servislere sık başvuru nedenlerinden birisidir. Pek çok hastalığın baş dönmesi belirtisi vermesi ve bunlardan bazılarının hayatı tehdit edici nitelikte oluşu acil servislerde baş dönmesi yönetiminin başlıca zorluklarındandır. Acil serviste baş dönmesi ile başvuran hastalarda nörogörüntüleme maliyetlerinin giderek artması göz önünde bulundurularak, çalışmamızda hastaların, anamnez, fizik muayene bulguları ve yapılan tetkikler doğrultusunda semptomatolojik ve etyolojik alt gruplarının belirlenmesi ve özellikle nörogörüntüleme maliyetlerinin ortaya konarak bu verilerin literatürle kıyaslanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma hastanemiz Acil Tıp Kliniğine 01.01.2013-31.12.2013 tarihleri arasında ana şikayeti baş dönmesi olan hastaların dosyalarının geriye dönük incelenmesi ile yürütüldü. Tüm hastaların dosya bilgilerinden yaş, cinsiyet, anamnez, tanısal tetkikler ve yapılan tetkiklerin maliyeti veri toplama formlarına kaydedildi. Hastaların acil servis sonuç tanıları santral nedenli baş dönmesi, periferik nedenli baş dönmesi, kardiak ve tansiyon nedenli baş dönmesi, dahili nedenlere bağlı baş dönmesi, psikojenik nedenli baş dönmesi ve diğer nedenler olmak üzere altı grupta sınıflandırıldı. Bu grupların maliyetleri ve toplam maliyet tespit edilerek oranları istatistiksel olarak incelendi. Bulgular: Hastaların %59.8'i kadın (n:228), %40.2'si erkek (n:153) olup yaş ortalamaları 46,12+18,92 idi. Tanılarına göre gruplandırıldığında santral nedenli baş dönmesi grubunda 31 (%8.1), periferik grupta 175 (%45.9), kardiyak veya tansiyon nedenli grupta 43 (%11.2), dahili nedenli grupta 18 (%4.7), psikojenik grupta 6 (%1.5) ve diğer nedenli grupta 108 (%28.3) hasta yer aldı. Tüm hastaların 72'sine (%18.8) BT, 35'ine (%9.1) MRG çekildiği gözlendi. En fazla santral nedenli gruba nörogörüntüleme yapıldığı görüldü (BT %41.9, MRG %32.2). Nörogörüntüleme maliyetinin en yüksek olduğu grup, periferik vertigo grubunda idi. Ancak hasta başı maliyet hesap edildiğinde, bir hastanın maliyetinin en az olduğu grup periferik vertigo grubuydu. Baş dönmesi şikayeti olan hastaların maliyetinin, kliniğimizin toplam yıllık maliyetinin %1.2 'sini, nörogörüntüleme maliyeti ise toplam yıllık maliyetin %0.1'ini oluşturmaktaydı. Sonuç: Acil servislere baş dönmesi ile gelen hastalarda altta yatan patolojiler geniş yelpazededir. Bu hasta grubunun acil servislerdeki sayısının yıl geçtikçe artması ve hekimlerin önemli bir patolojiyi atlamak istememesi nedeniyle baş dönmeli hastaların maliyetinin giderek arttığı görülmüştür. Çalışmamızda literatüre göre maliyetin daha düşük olması kliniğimiz adına pozitif bir bulgu olmakla birlikte, tüm acil servisler bağlamında bunun bir sorun olduğu gerçeği yadsınmamalıdır. Gereksiz maliyetleri kontrol etmek geliştirilecek olan algoritmalarla birlikte, acil serviste iyi ve doğru bir hasta yönetimi ile mümkündür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim of the study: Dizziness is one of the reasons for frequently applying to emergency services. Many diseases give signs of dizziness and some of them being life-threatening, are the main challenges for the management of dizziness at the emergency rooms. Considering the gradually increasing costs of the neuroimaging in patients applying to the emergency service with complaints of dizziness, in our study we aimed at identifying the anamnesis, the findings of physical examination and the symptomatic etiologic subtypes according to the examinations performed and comparing these data with the literature by introducing particularly the neuroimaging costs of patients. Materials and method: The study was carried out by examining retrospectively the files of patients who applied to our department of Emergency Medicine between 01.01.2013-31.12.2013 with main complaints of dizziness. File information of all patients about their ages, gender, anamnesis, diagnostic tests and the cost of the tests carried out were recorded to the data collection forms. The diagnostic results of patients in the emergency service have been classified in six groups as central-induced dizziness, peripherally induced dizziness, cardiac and blood pressure-induced dizziness, dizziness due to internal reasons, psychogenically induced dizziness and other reasons. The costs of these groups and the total cost was determined and their rates were analyzed statistically. Findings: 59.8% of the patients were female (n:228), 40.2% were male (n:153) and their average of age was 46.12 + 18.92. When grouped according to their diagnosis, in the central-induced dizziness participated 31 (8.1%), in the peripheral group 175 (45.9%), in the cardiac or blood pressure induced group 43 (11.2%), in the internally induced group 18 (4.7%), in the psychogenic group of 6 (1.5%) and in the group induced by other reasons participated 108 (28.3%) patients. It was observed that to 72 (18.8%) of all patients was taken CT, and to 35 (9.1%) of them MRI. It was seen that the most neuroimaging (CT, 41.9%, 32.2% MRI) was done to the central induced group. The group where the neuroimaging cost was the highest was the peripheral vertigo group. However, when the cost per patient was calculated, the cost per a patient with the least cost was in the peripheral vertigo group. The cost of the patients complained of dizziness constituted the1.2% of our clinic's total annual cost, and the neuroimaging cost was 0.1% of the total annual costs. Conclusion: The underlying pathology in patients applying to the emergency services with dizziness are of a wide range. It was observed that the cost of patients with dizziness increased gradually due to the growing number of this patient group at the emergency rooms and because the physicians did not want to miss a significant pathology. In our study, notwithstanding that having lower costs compared to the literature is a positive finding with respect to our clinic, the fact that this is a problem in the context of all the emergency services should not be denied. It is possible to control unnecessary costs by a good and a correct patients management in the emergency rooms, along with algorithms to be developed.