Acil servise başvuran hastalarda post operatif komplikasyonların epidemiyolojik incelenmesi
  1. Tez No: 415038
  2. Yazar: İLYAS KOÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ESEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, komplikasyon, postoperatif, complication, emergency department, postoperative
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Hastaneye plansız tekrarlayan yatış oranı hastane bakım sonuçlarını ölçmek için kullanılan ulusal performans göstergesidir. Tekrarlayan yatışlar, sağlık bakım hizmetinde yer alan boşluklara vurgu yaparak, sağlık sistemine olan maliyeti artırır. Tekrarlayan yatışlar ise çoğunlukla, kronik hastalıklar ve postoperatif komplikasyonlarla ilişkilendirilmektedir. postoperatif 30 gün içinde gelişen postoperatif komplikasyonları etkileyen faktörler anestezinin yöntemi, süresi, hastanın genel durumu, ek hastalıkları, acil ya da elektif cerrahi ve hastanın kendisidir. Bu çalışmanın amacı, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Erişkin Acil Servisi'ne Mayıs 2014- Nisan 2015 tarihleri arasında opere olup operasyonla ilgili herhangi bir nedenle başvuran olguların demografik verilerini, klinik bulgularını ve laboratuvar sonuçlarını inceleyip bunların postoperatif komplikasyonların oluşmasında etkilerini değerlendirmektir. Çalışmada, postoperatif komplikasyon olarak kabul edilen 300 olgu incelenmiştir. Acil servise tekrar başvuruların %25,67'si postoperatif komplikasyonla ilişkilidir ve bunların %11,0 tekrar operasyona alınmıştır. Postoperatif komplikasyon olarak kabul edilen vakaların %71'i elektif cerrahi, %29'u acil operasyon sonrası başvuran hastalardan oluşmuştur. Bu hastaların %60'ı kadın, %40'ı erkektir, vakaların yaş ortalaması 48,36±18,74'dir. Başvurada cerrahi nedenler arasında sıklıkla non-spesifik karın ağrısı (% 45,7), post-operatif yara yeri enfeksiyonu (YYE) (% 20,3) ve hemoraji (% 10,0), %7,3'ü ateş, %6.0'ı dispne, %3,0'ı idrar yapamama, %2,3'ü bulantı şikayeti yer almıştır. Dispne nedeni; %39,0 pulmoner emboli, %33,3 atelektazi ve %22,2 oran ile pnömoni olarak bulunmuştur. Hastaların ateş nedeni; %27,3 atalektazi, %22,8 apse ve %18,2 oran ile pnömoni olarak bulunmuştur. Hastaneye tekrar yatışların nedenleri genellikle birçok faktörden etkilenir, hem hasta ve yakınları için bir ek yük ve hem de sağlık sağlayıcıları için ek etkiler oluşturur. Biz bu çalışmada, kaçınılabilir tekrarlayan yatışların azaltılmasına, genel hasta bakımının iyileştirmesine katkı sağlayacak belirteçlere vurgu yapmak istedik.
Özet (Çeviri)
The unplanned readmission rate is a national performance indicator used to measure hospital care outcomes. Readmissions highlight gaps in the delivery of care and also increase cost to the healthcare system. Readmission mostly, is associated with chronic diseases and postoperative complications. Factors affecting postoperative complications within 30 days are the method of anesthesia, duration and general condition of the patient, additional diseases, emergency or elective surgery and the patient himself. The method of anesthesia, postoperative factors affecting postoperative complications in 30 days, while the general condition of the patient, additional diseases, emergency or elective surgery and the patient himself. The objective of this study is to analyze the incidence, clinic and laboratory causes of readmissions arising from postoperative complication. A prospective analysis of all surgical readmissions over a period of 12 months (between May 2014- April 2015) in Gaziosmanpaşa University College of Medicine Hospital in the Emergency Department Hospitals in the Tokat was done. 300 cases of readmissions from postoperative complication were identified during the study period. 25,67% of admissions are readmissions due to postoperative complication and %11,0 are reoperation. 71,00% of postoperative complications of cases accepted is elective surgery and 29% of them is emergency operation. 60% of patients were women, 40% of them were male. Mean age of patient is 48,36±18,74. Surgical causes non-specific abdominal pain (45,7%), postoperative wound infection (20,3%) and hemorrhage (10,0%), 7,3% fever, 6,0% dyspnea, 3,0% of the inability to urinate, 2,3% complained of nausea. Dyspnea reasons were 39,0% of pulmonary embolism, 33,3% of atelectasis. The rate of pneumonia was found to be 22,2%. Fever reasons were 27,3% of atalektaz, 22,8% abscess and 18,2 of pneumonia with rates of 18.2. Causes of readmissions are usually multifactorial and additional financial burden for both health care providers and an additional. Both for patients and health care providers are an additional burden and effects. Effective care pathways both in secondary and primary care are needed to reduce readmissions.