Simule edilmiş oval şekilli kanallarda farklı döner alet sistemleri ile kök kanal şekillendirmenin stres dağılımına etkisi: Bir sonlu eleman stres analizi (FEA) çalışması
The effect of root canal preparation using different rotary systems in simulated oval canals on stress distribution: A finite element analysis (FEA) study
  1. Tez No: 415050
  2. Yazar: RAHMİ EKEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA BELLİ, YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR GENÇ ŞEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: root canal therapy, oval shaped, rotary instruments, 3D printer, MicroCT, FEA
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada simule edilmiş oval şekilli kanallarda farklı döner alet sistemleri ile yapılan şekillendirmenin sonlu elemanlar stres analizi yöntemiyle incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada oval kök kanalı şekline sahip alt 2. premolar diş, bilgisayar ortamında modellenmiş ve 3D yazıcı yardımıyla birbirinin birebir aynısı 7 model elde edilmiştir. Modeller fantom kafa çenelerine yerleştirildikten sonra kanallar OneShape, Protaper Universal, WaveOne, Mtwo, Twisted File, Protaper Next döner alet sistemleri ve el eğeleri kullanılarak şekillendirilmiştir. Prepare edilmiş modeller microCT ile taranmış ve üç boyutlu olarak yeniden yapılandırılmıştır. Ardından sonlu elemanlar stres analizi testi uygulanmıştır. 300 N'luk kuvvet, kökün okluzal yüzeyine dik ve lateral yönde uygulanarak Von Misses ve normal stres değerleri hesaplanmıştır. TwistedFile ve el eğeleri ile prepare edilen modellerde elde edilen sonuçlarda Von Misses ve normal stres değerleri tüm gruplar arasındaki en düşük matematiksel değerlere sahiptirler. WaveOne ve ProTaper Universal grupları değerlerin en yüksek çıktığı gruplardır. Oval şekilli kanalların preparasyonunda el aletleri veya Twisted file kullanımı kök yüzeyinde kırık oluşma riskini azaltmaktadır. Anahtar Kelime: Kök kanal tedavisi, oval şekilli, döner aletler, 3D yazıcı, MicroCT, Sonlu elemanlar stres analizi
Özet (Çeviri)
This study was aimed to evaluate the stress distribution of simulated oval canals prepared with different rotary systems using three-dimensional finite element analysis. The mandibular 2nd premolar tooth with oval-shaped root canal was modelled on computer and 7 spouse models were printed from 3D printer. After subjecting models to the jaws of phantom heads root canals were prepared circumferantially using OneShape, Protaper Universal, WaveOne, Mtwo, Twisted File, Protaper Next rotary systems and hand files. Prepared models were scanned using microCT and were three-dimensionally reconstructed. Then a finite element stress analysis test were performed. Von Misses and natural stresses were calculated by applying 300 N force vertically and laterally to occlusal surface of the root. Twisted file and Hand files groups tested with FEA have least stress values at normal and Von Misses stresses. Waveone and Protaper Universal Groups have the maximum stress values. Oval shaped canals prepared with TwistedFile and hand instruments were likely have less incidence in root fracture.