Van bölgesinde (Van İli – Doğu Anadolu Bölgesi) bulunan futbol hakemlerinde egzersizin fiziksel parametrelere etkisinin incelenmesi
Investigation of exercise on physical parameters on football referees at Van region (Van city-East Anatolia region)
  1. Tez No: 415057
  2. Yazar: EROL KINA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKAN ARIHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Spor, Physiology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Egzersiz, hakem, fizyolojik parametreler, spor, futbol, Exercise, referee, physiological parameters, sports, football
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu tez çalışması, Van bölgesinde bulunan futbol hakemlerinin yaptıkları egzersizlerin sonucunda, fiziksel parametrelerinde değişikliklerin olup olmadığını incelenmek için yapıldı. Bu amaçla 24 kişiden oluşan hakem grubu ve 24 kişiden oluşan kontrol grubu olarak iki çalışma grubu oluşturuldu. Hakemler ve kontrol grubu üyeleri rastgele seçildi. Bu çalışma grupları boy, ağırlık, BKİ, triceps DKK, supscapular DKK, supraspinale DKK, baldır DKK, üst kol çevresi, baldır çevresi, dirsek genişliği, diz genişliği, alın genişliği, çene genişliği, 2D uzunluğu, 4D uzunluğu, 2D / 4D uzunluğu ile değerlendirildi. Bunun yanında hakem grubu kendi içerisinde de ayrıca değerlendirildi. Kontrol ve hakem grubu karşılaştırıldığında kontrol grubunun hakem grubuna göre daha az ağırlığa sahip olduğu gözlendi. Boy açısından ise hakem grubunun kontrol grubuna göre daha uzun olduğu tespit edildi. BKİ açısından ise hakem grubunun, kontrol grubuna göre yakın ancak daha düşük bir ortalamada olduğu tespit edildi. İstatistik anlamlılık gözlenmemekle birlikte baldır çevresi açısından incelendiğinde, hakem grubunun, kontrol grubuna göre daha geniş bir baldır çevresine sahip olduğu ölçüldü ve deri kıvrımı açısından da hakem gruplarının daha düşük değerlere sahip oldukları gözlendi. 2D uzunluğu / 4D uzunluğu açısından incelendiğinde, kontrol grubu ile hakem grubu eşit oranda olduğu tespit edildi. Bu çalışmada dile getirilen ölçümlerden elde edilen sonuçlara göre egzersizin vücut kompozisyonuna genel anlamda olumlu etki gösterdiği, kesin cevapların elde edilebilmesi için çalışmanın geniş bir gönüllü-kontrol popülasyonda yapılmasının gerekli olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
This thesis study was performed to investigate to observe any changes in physical parameters of referees at Van region due to their exercises. For this reason two groups were formed; referee group composed of 24 individuals and control group composed of 24 individuals. Referee and control group individuals were chosen randomly. These study groups were evaluated according to height, weight, body mass index, triceps skin thickness, supscapular skin thickness, calf skin thickness, upper arm circumference, calf circumference, elbow diameter, knee diameter, frontal diameter, mandible diameter, 2D length, 4D length, 2D/4D ratio. In addition referee groups was compared within referee group. When control and referee groups were compared it was found that control group had lower body weight. Referee group was found higher in height compared to control group. For body mass index referee group had close but lower mean compared to control. Although no statistically significant results were found when they were investigated for calf circumference referee group was found to have a greater calf circumference compared to control and skinfold thickness were found lower in referee group. When they were considered for ratio of 2D length/4D length, control and referee groups were found similar in this ratio. It was concluded according to values acquired from these measurements that exercise have a general positive impact on body composition. Wider population of referee and control groups is needed for obtaining more accurate results.