Sigara ve çeşitli içeceklerin farklı tabakalama teknikleri kullanılarak yapılan kompozit rezinler üzerine etkilerinin, kırılma indisleri ve renk değişimleri açısından karşılaştırılması
Comparison of cigarette and different beverages effect's on refractive index and color stability of composite resins which made with different layering technique
- Tez No: 415060
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE KARA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Anterior kompozitler, renk değişimi, kırılma indisi, spektrofotometre, refraktometre, Anterior composites, discoloration, refractive index, spectrophotometer, refractometer
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi ve Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışmanın amacı, kötü ağız hijyeni, diyet alışkanlıkları, sigara kullanımı, neme maruz kalma, boyayıcı yiyecek ve içeceklerin tüketimi gibi nedenlerle kompozit rezin materyallerde meydana gelebilecek renk ve kırılma indisi değişimlerinin in vitro olarak değerlendirilmesidir. Toplamda 500 adet kompozit örneği ve 50 adet diş örneği hazırlanmıştır. Örnekler, 4 farklı boyayıcı ajana (çay, kahve, kola, sigara) ve yapay tükürüğe (kontrol grubu) maruz bırakılmıştır. 5 farklı kompozit markası kullanılmıştır (Clearfil Majesty™ ES-2, Enamel Plus Hri, Filtek Ultimate, G-ænial Anterior, IPS Empress Direct). 2 farklı tabakalama tekniği (tek ve çok) ve 2 farklı yöntem (spektrofotometre ve refraktometre) kullanılmıştır. Örnekler, boyayıcı ajanlara, markalara ve tabakalama tekniklerine göre toplamda 50 alt gruba ayrılmıştır (n=10). Gruplar arasındaki farklılıkları değerlendirmek için Kruskall Wallis testi yapılırken; veriler arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için Pearson korelasyon testi yapılmıştır. Çalışma sonuçlarında tabakalama teknikleri ve diş örnekleri arasında fark bulunmadığı tespit edilmiştir. Boyayıcı ajanlar arasında kompozit örnekleri en fazla kahve boyarken; diş örnekleri en fazla kola boyamıştır. Markalar arası yapılan incelemede, Enamel plus, G-ænial ve IPS grupları diş ile benzer boyanma özellikleri gösterirken Clearfil ve Filtek grupları dişten farklı olarak daha az boyanma özellikleri sergilemektedir. Çalışmamızda kullanılan kompozit örneklerin ve diş örneklerinin boyanma miktarı ile boyayıcı ajan sonrası ölçülen kırılma indisi değerleri arasında negatif yönlü bir ilişki saptanmıştır. Araştırmamızın çıkış noktasını oluşturan restoratif materyallerin kırılma indisleri ve bunu etkileyen faktörler hakkında literatür eksiği mevcuttur ve bu konuda çalışmamız sonuçlarının kıyaslanabileceği yeni çalışmalar yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is in vitro evaluation of composite resin's the refractive index and color changes due to the poor oral hygiene, diet habits, cigarette smoking, moisture, coloring food and beverages. Totally 500 composite samples and 50 teeth samples were prepared. Samples were immersed into 4 different coloring agents (tea, coffee, coke and cigarette) and artificial saliva (as a control group). For this study, 5 different composite brands (Clearfil Majesty™ ES-2, Enamel Plus Hri, Filtek Ultimate, G-ænial Anterior, IPS Empress Direct) were used. Also the samples were prepared with two different layering techniques (one or multilayer technique) and evaluated with two methods (spectrophotometer and refractometer). Samples were divided 50 subgroups according to coloring agents, brands and layering techniques (n:10). Differences between groups were evaluated with Kruskall Wallis test and for evaluating the relationship between values Pearson correlation test was used. According to the results of this study, no difference was detected between layering techniques and teeth samples. In the all coloring agents, coffee made the most detectable coloring change at the composite resins but for the teeth samples coke made the biggest color change. Evaluation due to the brands showed that G-ænial and IPS groups had the similar color change with the teeth groups, but Clearfil and Filtek groups had less color change than teeth samples. In our study, a negative correlation was detected between color changes and refractive index after coloring agents of composite and teeth samples. There is a literature lack about refractive index of restorative materials and effecting factors which are the starting points of our study and there is a need of the new researches for the comparison.