Türkiye'nin değişik yerlerinden selekte edilen bazı dut (Morus spp.) türlerinin Kahramanmaraş'ta (merkez ilçe) performanslarının belirlenmesi
Determination of some selected mulberry (Morus spp.)species performance from different places of Kahramanmaraş (central district) in Turkey
- Tez No: 415202
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜRÜVVET ILGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Ziraat, Botany, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Dut, Pomolojik, Fenolojik ve Fitokimyasal Özellik, Mulberry, Pomological, Phenological and Phytochemical Property
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışma, 2014 yılında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Avşar yerleşkesindeki dut parselinde bulunan parmak dut (Morus levigata Wall.) ve MOR dut (Morus rubra L.) türlerine ait ülkemizin değişik bölgelerinden selekte edilen ümitvar tiplerin performanslarını belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Ağaçlardan alınan meyve örneklerinde fenolojik gözlem, pomolojik analiz (meyve eni, boyu, meyve ağırlığı, meyve sap uzunluğu, asitlik ve SÇKM miktarı) ve fitokimyasal özellikler (meyvelerin şeker analizi, organik asitler (oksalik asit, suksinik asit, sitrik asit, fumarik asit ve malik asit), C vitamini (Askorbik asit) tayinini, toplam fenolik ve antioksidan kapasitesi) incelenmiştir. Ayrıca, fenolojik gözlemler belirlenen yedi farklı dönemde ele alınmıştır. Elde edilen sonuçlarda, meyvelerinin ağırlığı 3,48-4,26 g arasında, SÇKM miktarı % 14,36-21,30 arasında ve meyve asitliği % 0,29-2,02 arasında tespit edilmiştir. Parmak dut (Morus levigata Wall.) ve MOR dut (Morus rubra L.) türlerine ait tiplerin askorbik asit miktarı % 35,596-363,275 arasında ve toplam fenolik madde miktarı en yüksek bir parmak dut genotipi olan P1 'de 934,800 mg/100 g en düşük ise MOR genotipinde 278,70 mg/100 g olarak belirlenmiştir. FRAP ve TEAC yöntemleri ile yapılan antioksidan kapasitesi 0.58-22.65 µmol TE/kg arasında ve 20.34-31.6 µmol TE/kg arasında tespit edilmiştir. Meyvelerde renk koyuluğu arttıkça toplam fenolik, ve antioksidan kapasitesi artmıştır. Elde edilen sonuçlar, yapılacak olan farmakolojik çalışmalara pomolojik ve ıslah çalışmalarına kaynak oluşturması açısından önemli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in Avsar campus of Kahramanmaraş Sütçü Imam University in 2014. Common mulberry (Morus levigate Wall.) and purple mulberry (Morus rubra L.) species which were selected from different regions of our country were used as material in order to determine their performance. Therefore, phenological observations, pomological analysis (fruit size, fruit weight, fruit stalk length, acidity and TSS ) and phytochemical properties ( organic acids (oxalic acid, succinic acid, citric acid, fumaric acid and malic acid) and vitamin C (ascorbic acid ) total phenolics and antioxidant capacity values of mulberries) were determined. Phenological observations of seven different periods were also identified. Fruit weight value swerec hanged between 3.48 to 4.26 g. TSS contents value were from 14.36 to 21.30% ,and fruit acidity was determined between 0.29 to 2.02%. Theamount of ascorbic acid of Finger mulberry (Morus levigate Wall.) and purple mulberry (Morus rubra L.) species was identified as 35.596 to 363.275%. The highest value of total phenolic contents was belong to with a finger mulberry genotypes P1 934.800 mg / 100g where asthelowestone was of purple mulberry genotypes 278.70 mg / 100g. FRAP and TEAC methods were used for determination of antioxidant capacity by the values of 0.58-22.65 micromol TE / kg and 20.34-31.6 micromol TE / kg. Total phenolics contents antioxidant capacity strongly depends on fruit color intensity with a positive correlation. The obtained results have been found to be important as a source of future pharmacological studies and pomological and breeding programs.