Altın yığın liçi projesinde farklı kırma boylarının verimlilik ve geçirimlilik performanslarının incelenmesi
Investigation of gold recovery and permeability performance by different crush sizes in gold heap leach project
  1. Tez No: 415234
  2. Yazar: EMRE ERKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET HAKAN BENZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Leaching, Heap Leaching, Gold Extraction
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cevher Hazırlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Altın birim fiyatının artması ile birlikte geçmişte işletilmesi ekonomik olmayan düşük tenörlü cevherlerin işletilmesi gündeme gelmiştir. Düşük tenörlü ve yüksek rezerve sahip cevherlerin işletilebilmesi yığın liçi prosesi ile mümkün olabilmektedir. Yığın Liçi prosesi, cevheri geçirimsiz bir yüzey üzerinde çözücü çözelti ile ıslatarak yığının içerisindeki değerli metallerin çözeltiye alınarak işlenmesidir. Hazırlıklı ve hazırlıksız gibi değişik uygulamaları da mevcuttur. Yaygın olarak kullanılan yığın liçi yönteminde , cevher kırma işlemi ile istenilen boyuta indirilir ve önceden hazırlanmış geçirimsiz yüzeye (plastik, jeoteksil gibi) serilir. Damlama borulama sistemi kullanılarak çözelti üstten verilir. Yığının üstünden süzülürken değerli metalleri bünyesine alan çözelti yığının altındaki toplayıcı borular vasıtasıyla çözelti yüklü çözelti havuzuna alınır ordan da işleme tesisine gönderilir. Öğütme gibi ilk yatırım ve üretim maliyeti yüksek olan bir proses kullanılmadığı için düşük tenörlü cevherde uygulanabilirliği ekonomik olmaktadır. Kırma boyunun liç verime ve yığın geçirimliliğe etkisi araştırılamak üzere 4 farklı test gerçekleştirilmiştir. ii  İnce boy şişe çevirme testleri  İri boy şişe çevirme testleri  Kolon testleri  Geçirimlilik testleri Bu çalışmanın ilk aşamasında, açık ocağın değişik bölgelerinden alınan üç farklı kompozit cevher, üç farklı boya kırılarak hazırlanmıştır. Toplamda elde edilen dokuz örnek değişik çaptaki dokuz ayrı kolona yerleştirilip liç testi yapılmıştır. Çalışmanın ikinci aşamasında ise, liç işlemi bittikten sonra kolondaki atık malzeme yıkanıp geçirimlilik testi yapılmıştır.. Bu test ile yığın liçinde cevherin kendi ağırlığından dolayı sıkışma senaryosu test edilmeye çalışılmıştır. Her iki aşamadan elde edilen veriler ışığında, ilk olarak kırma boylarında altının veriminin nasıl değiştiği araştırılmıştır. Sonraki aşamada ise elde edilen geçirimlilik verileri sayesinde yığın yüksekliğinin kaç metre olması gerektiği araştırılmıştır. Anahtar Kelimeler : Liç prosesi, yığın liçi, altın kazanımı
Özet (Çeviri)
Depending on the increasing gold prices, low grade gold whose has not extracted by economically in the past become the main topic of conversation. It is possible that ore which has low grade and high reserve can be extracted by heap leach process. Heap Leach is a process which consisted of stacking the ore on the imperable surface and wetting by the solution. It can be applied with crushed ore and run of mine ore which is called dump leaching. In the common leaching method, ore is crushed to the targetted size and stacked on the imperable surface such as plastic, jeotexile etc. Solution is applied by drip emitters. During the percolating of solution to the bottom, soluable metals can be tranferred the aqueous form. Solution is collected by collector pipes and sent to pond. Then pregnant solution is sent to process facility. There is no grinding costs in heap leaching so operating cost can be lower. Four tests was executed for investigate effects of different crush size on heap leach recovery and heap permeability. iv  Bottle roll tests  Coarser size bottle roll tests  Column tests  Percolation tests At the first stage of this study, three representive ore which has taken from different zones crushed three different sizes. Totally, nine column test was conducted. Secondly, percolation test was conducted on the tails of column testing with different loads. In this test, ore condition was tried to simulate with different loads which caused by lift weight. The datas which is collected by two stages was used for understanding changes in gold recovery. In next stage, percolation data used for finding optimum heap leach parameters.