Ardahan-Göle platosunda çayır arazilerinde gelişen toprakların özelliklerinin belirlenmesi
Developing the determination of properties of soilin the Ardahan-Göle plateau meadowland
  1. Tez No: 415257
  2. Yazar: EROL TAŞCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜDAHİR ÖZGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Toprak profili, toprak oluşumu, iklim, çayır örtüsü, Pasture, soil genesis, climate, soil progile
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Toprak Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışma ile Ardahan-Göle platosunda çayır bitki örtüsü altında oluşan toprakların özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmış ve sahada 4 tane profil çukuru açılmış ve her birinden üç farklı derinlikten bir örnek alınmıştır. Arazi ve laboratuar çalışmaları sonucu; Araştırma sahasında toprak profillerinin genel olarak strüktürleri alt kısımlara doğru kabalaşmaktadır. Sahada toprak profillerinde organik madde ve kök sıklığı yüzeyden derine inildikçe azalmaktadır. Yıkanmanın olduğu bölgelerde kil oranı buna bağlı olarak KDK, pH, EC değeri ve tuzlulukta yüzeyden derine inildikçe artmaktadır. Yıkanmanın olmadığı bölgelerde kil oranı buna bağlı olarak KDK ve pH yüzeyden derine inildikçe azalmaktadır. Tüm profiller az kireçlidir. Sahada genel olarak mull(organik maddenin yeterince ayrıştığı topraklar) tipinde humus yaygındır. Toprak profilleri genelde üst tabakları siya renkte derinlere doğru inildikçe renk kahverengine dönüşmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the Ardahan-Göle properties of soil under grassland vegetation of the plateau formed under and 4 the field and opened a pit one profile of each sample was taken from three different depths. The results of field and laboratory work; The research area is the overall structure of the soil profile to the bottom right rude. In the field of organic matter in the soil profile and incidence of root surface of the skin it decreases as altitude decreases. Bathing in regions where clay content accordingly CEC, pH, EC values and increasing salinity in the surface of the deep one goes. Bathing in regions where there is no deep clay ratio decreases as one goes by the CEC and the pH of the surface depends on it. All profiles are chalky. Mull (enough to decompose organic matter soils) humus in general are common type in the field. Soil profiles usually return to the top plate of deep color cyan color brown as altitude decreases.