Erzurum koşullarında bazı alabaş (Brassica oleracea Var. Gongylodes) çeşitlerinin yetiştirme periyotlarının belirlenmesi
Determination of growing periods of some kohlrabi (Brassica oleracea Var. Gonglodes) cultivars in Erzurum conditions
- Tez No: 415337
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTAN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kohlrabi, cultivars, planting time, yield, plant growth
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sebze Yetiştirme ve Islahı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırma, Erzurum ekolojik koşullarında alabaş yetiştiriciliği için verim ve kalite bakımından en uygun çeşit ve dikim zamanının belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada, üç farklı alabaş çeşidi (Kolibri F1, Korist F1, Kossak F1) Erzurum koşullarında Haziran ayı başından itibaren 15 er gün arayla 4 farklı dönemde fide dikimleri yapılmış ve araştırma iki yıl (2012-2013) yürütülmüştür. Uygun çeşit ve dikim zamanın belirlenmesi amacıyla yürütülen araştırma sonunda, çeşitlere ait parsele verim, bitki ağırlığı, gövde ağırlığı, gövde uzunluğu, gövde çapı, yaprak sayısı, kuru madde oranı, yaprak ağırlığı, gövde indeksi, L. değeri, a. değeri, b. değeri, C Vitamini ve SÇKM miktarı değerlendirilmiştir. Parsele verimde dikim zamanları bakımından en yüksek verim 2012 yılında 9902,67g ile IV. Dikim (15 Temmuz) döneminde elde edilirken 2013 yılında 13127,64 g ile I. dikim zamanında belirlenmiştir. 2012 ve 2013 yıllarında yürütülen bu araştırmada dikim zamanı ve çeşitler birlikte değerlendirildiğinde bitki ağırlığı 381,87-836,83 g, gövde ağırlığı 376,40-515,87 g, gövde uzunluğu 62,59-80,15 mm, gövde çapı 80,45-101,61 mm, gövde indeksi 1,14-1,45, yaprak sayısı 12,47-18,67 adet, yaprak ağırlığı 77,80-408,00 g, C vitamini 174,00-441,33 mg/100 g ve SÇKM 5,00-6,37 arasında değişim göstermiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, denemede kullanılan alabaş çeşitlerinin Erzurum koşullarında başarılı bir şekilde üretimi mümkündür. Dikim zamanları açısından değerlendirildiğinde özellikle yaz başı ve yaz sonu dikimlerinin daha uygun olacağı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine most suitable varieties and seedling planting time in terms of yield and quality for kohlrabi cultivation in Erzurum ecological conditions. In this study, three different cultivars of kohlrabi (Kolibri F1, Korist F1, Kossak F1) were planted in Erzurum conditions since the beginning of June in 4 different periods with 15 days intervars in 2012 and 2013. Yield, plant weight, stem weight, body length, stem diameter, leaf number, dry matter content, leaf weight, stem index, L. value a. value, b. value of the amount of Vitamin C and TSS of cultivars were evaluated. The greatest yield per plot was obtained from IV. planting with 9902,67g in 2012 while it was in I. planting time with 13127.64 g in 2013. Plant weight, stem weight, stem height, stem diameter, stem index, leaf number, leaf weight, vitamin C and TSS ranged between 381,87-836,83 g, 376,40-515,87 g, 62,59-80,15 mm, 80,45-101,61 mm, 1,14-1,45, 12,47-18,67, 77,80-408,00 g, 174,00-441,33 mg/100 g and 5,00-6,37, respectively when planting time and cultivars were considered together. According to the results obtained from the study, kohlrabi varieties used in the experiment can be successfully produced in Erzurum conditions. Early summer and late summer plantings are more suitable for kohlrabi growing than the other planting times.