Yangı oluşturulmuş gökkuşağı alabalık (Oncorhynchusmykiss Walbaum, 1972)'larında karvakrolün biyoetkinliği
Effects of carvacrol on antioxidant some enzymes in infection of yersinia ruckeri
  1. Tez No: 415358
  2. Yazar: İBRAHİM GÜLŞAFAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AZİME KÜÇÜKGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı Alabalığı, Lipopolisakkarit, Karvakrol, İnterferon Gama, Rainbow Trout, LPS, Carvacrol, Interferon gamma, Interleukin 1 Beta
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tunceli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu çalışmada, ön çalışmalarda dâhil olmak üzere toplam 400 gökkuşağı alabalığı (ort. 16,57±7,48 cm uzunluk, 44.71±1,33 gr ağırlık) kullanıldı. Dört deneysel grup oluşturulan araştırmada, ilk grup kontrol grubu olup deney süresince tüm optimal koşullar sağlandı. İkinci gruptaki balıklar 25 µg/ml lipopolisakkarit (LPS) ile intraperitonel olarak (i.p.) enfekte edildi ve infeksiyon grubu olarak değerlendirildi. Üçüncü grup balıklar enfekte edilmedi ve yalnızca karvakrol destekli yem takviyesi (100µg/ml/1 kg yem) ile beslendi. Son grubu oluşturan balıklar ise LPS ile enfeksiyon sonrası karvakrol destekli yem ile beslendi. Deneme peryodu boyunca su sıcaklığı, pH, çözünmüş oksijen değerleri sırasıyla 15,5 oC, 8.01, 9.57 mg/L olarak sabitlendi. Deneysel aşama 48 saat sonunda tamamlandı. Deneme süresi sonunda karaciğer ve böbrek doku örnekleri alındı ve proinflamatuar sitokinlerden interferon gama (IFN-γ) ve interlökin 1 beta (IL-1β) gen ekspresyon seviyeleri araştırıldı. IFN-γ, IL-1β genlerine spesifik dizayn ettirilen primerlerin en uygun yapışma (annealing) sıcaklıkları 55-60 oC arasında farklı ısı dereceleri uygulanarak, gradient PCR yöntemiyle analiz edildi Karvakrolun antiinflamatuvar etkinliği araştırıldı. LPS ile oluşturulan enfeksiyon sonunda balıklarda göz cidarında, kuyruk bölgelerinde hemorajiler, pullarda dökülmeler gözlendi. Elde edilen veriler göstermiştir ki, LPS ile enfekte edilen gruptan elde edilen karaciğer ve böbrek dokusu IL-1β ekspresyon seviyeleri kontrol grubuna kıyasla sırasıyla % 53 ve % 12,9 oranında uyarılmıştır. Enfeksiyonu takiben karvakrol destekli yemleme yapılan grupta ise bu artışların sırasıyla % 13 ve % 85 baskılandığı tespit edilmiştir. Enfeksiyon içeren grupta akut faz proteinlerinden olan IFN-γ karaciğer ve böbrek ekspresyonu seviyeleri ise kontrol grubuna göre 2, 87 ve 4, 87 misli değişimlerle uyarılmış, ancak karvakrolün bu artışları sırasıyla 4,78 ve 8,11 misli değişimlerle baskıladığı gözlenmiştir.,
Özet (Çeviri)
In this study, including preliminary studies total 400 rainbow trout (mean 16.57±7.48 cm of length and 44.71±1.33 g of weight) was used. In this research created the four experimental groups, the first group is the control group was provided optimal conditions during all experiments. The fish in the second group were intraperitoneally (i.p.) infected by 25 mg / ml of lipopolysaccharide (LPS) and was evaluated as infection group. The fish in the third group was not infected and only the feed supported with carvacrol (100µg/ml/1 kg of feed) was fed. The fish included the last group was fed by the feed supported carvacrol after infection with LPS. Water temperature, pH, dissolved oxygen values during the experimental period were fixed as 15.5 ° C, 8.01, 9.57 mg / L respectively. The experimental stage was completed after 48 hours. The liver and kidneys tissue samples were removed at the end of the trial period and interferon-gamma (IFN-γ) and interleukin 1 beta (IL-1β) gene expression levels from pro-inflammatory cytokines were investigated. Optimal adhesion (annealing) temperatures of the primers designed specifically IFN-γ and IL-1β genes analyzed by gradient PCR with applying different temperatures between 55-60 °C. Anti-inflammatory activity of carvacrol was investigated. Hemorrhages in the eye wall and the tail region of the fish and loss of fish scales were observed at the end of infection caused by LPS. The obtained data have shown that liver and kidney tissues IL-1β expression levels obtained from the group infected by LPS were compared to the control group and were stimulated 53 % and 12.9 %, respectively. These increases in the group of feeding supplemented carvacrol following infection were inhibited the rate of 13 % and 85 %, respectively. IFN-γ liver and kidney expression levels to be acute phase proteins in the group-included infection were compared by the control group and were stimulated 2.87 and 4.87 fold changes, respectively, however these increases were inhibited by 4.78 and 8.11 fold changes.