Gezi̇ movement: An analysis in the context of place/space, the discursive practices and the society
Gezi hareketi: Yer/mekan gerilimi, söylemsel pratikler ve toplum ilişkisi üzerine bir analiz
- Tez No: 415543
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ CENGİZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Gezi Hareketi, Kent Hakkı, yer/mekan, yer oluşturma, söylemsel pratikler, Gezi Movement, Right to the City, place/space, place-making, discursive practices
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu çalışma 2013 yılının Mayıs ayının son günlerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2007 yılında kavramsallaştırılmaya başlanılan Taksim Yayalaştırma Projesine karşı ortaya çıkan ve Temmuz 2013'te kısa zamanda bütün ülkeye yayılan, yaklaşık bir ay etkili bir şekilde süren ve ve araştırma süresi ve sonrasında da etkisi hala devam eden Gezi Hareketini bu süreçte ortaya çıkan söylemlerle birlikte mimarlık ve toplum açısından analiz etmeyi amaçlamaktadır. Toplum, mekan ve mekanlar ile söylemsel pratikler arasındaki ilişki bu yoğun ve ani halk desteğinin arkasındaki sebepleri ortaya çıkarmak ve mimarlık disiplininin yanı sıra bir çok disiplinin ilgisini çeken, mezarlık olarak kullanıldığı zamanlardan başlanarak Gezi Parkı'na oradan Taksim Meydanı'na ve daha sonra İstanbul'un geri kalanına ve daha geniş kesim ve ölçeklere uzanan Gezi Hareketi'nin mekansal anlamı detaylı bir şekilde keşfetmek için incelenmiştir. Bu araştırma, Hareket'in“yer”ve vatandaşlar için şehirle ilgili karar alma sürecinin parçası olma yolu anlamına gelen“yer oluşturma”kavramları açısından yeniden yorumlanması ve bu toplumsal duruşun yere / mekana nasıl yansıdığı üzerine odaklanmıştır. Bu tez ayrıca“Kent Hakkı”kavramının yeniden uyandırılmasını ve Gezi Hareketi sırasında ortaya çıkan yeni kimlikleri açığa çıkarmayı da amaçlamaktadır. Gezi Parkı fiziksel özellikleri ve vatandaşları birleştiren ve Türkiye'yi Hareketin Yer'i haline getiren benzer değerleri ve ruhu diğer yerlere giderek artan bir şekilde taşıması ile Hareketin yayılmasını teşvik ettiği düşünülmüştür. Gezi Hareketi'ndeki bu tip yer anlayışı ve ruh, kamusal aktivitelerle de birlikte kentsel belleğin oluşumuna yardım etmiştir. Dahası, gelişigüzel konuşmalar, ironi, kendini ifade etme, gösteri yerlerindeki duvar ve / ya da zeminlerde görünen kelimeler ve görseller, bu Hareketi diğer eylemlerden farklı kılan Hareket'in bu durumu, Gezi Hareketi'nin bu çalışmada söylemsel pratikler açısından araştırılmasını teşvik etmektedir. Çalışma boyunca yöntem, analizler, raporlar, yazılı belgeler ve günlük medyanın yardımıyla Hareket'in yayılmasını gösteren araçlar ve örnekler bulmak olmuştur. Genel olarak, bu tez Gezi'nin kamusal mekan olduğunu mimarlık, yer oluşturma ve yerleşimler açısından kanıtlama girişimidir. Yer odaklı güç mücadelesini, kamusal mekanı ve Gezi Hareketi çerçevesinde günlük yaşam deneyimlerini analiz ederek kentli haklarını açığa çıkarmaya çalışmaktadır ve toplumun daha iyi bilinçlenmesi için gerekli olan deneyimlerin, daha önce gerçekleşmiş hareketlerin ve Yayalaştırma Projesi'nin belgelendirilmesini ve araştırılmasını sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyse the Gezi Movement, emerged in the last days of May 2013 against Taksim Pedestrianization Project which is conceptualized starting in 2007 by İstanbul Metropolitan Municipality and spread to whole country in a record time in June 2013 and lasted effectively for a month and continued during and after the research time, in terms of architecture and the society together with the discourses revealed in this process. The relationships between the society, the place and the places, and the discursive statements were examined to reveal the reasons behind this intense and instant public support and to explore the spatial meaning of the Gezi Movement in detail, which has attracted attention of many disciplines besides architecture, with starting from a cemetery to the Gezi Park to Taksim Square and then to the rest of İstanbul and to a larger geographical scale. This research focuses on the reinterpretation of the Movement in terms of qualities of“place and ”place-making“, evaluated as a way of being part of decision-making process about the city for the citizens, and how this social attitude reflects to the place/space. This thesis further aims to reawaken the concept of ”Right to the City" and reveal the new kind of identities of citizens, emerged during the Movement. It was evaluated that the Gezi Park promoted the dissemination of the Movement with its physical properties and increasingly transportation of the similar values and the spirit to the other places which integrated the citizens and made Turkey the place of the Movement. This type of place understanding and the spirit in the Movement helped to create the urban memory as well with the public activities. Furthermore, the babbling, the irony, the self-expression, the words and the images appeared in the walls or the grounds in the demonstration places made the Movement different from the previous demonstrations, which promoted the Movement to be researched in terms of the discursive practices in this study. The method throughout the study was to find tools and examples for the dissemination of the Movement by the help of analysis, reports, written documents and daily media. On the whole, this thesis is an attempt to substantiate the Gezi as public space as to architecture, place-making and settings. It tries to reveal the citizen rights by analysing the place-based power struggle, the public space, and the daily life experiences within the limits of the Gezi Movement and provides the documentation and the examination of the experiences, the movements which happened before, and the information about the Project, which is required for better awareness of the society.