Cumhuriyet Dönemi din politikaları ve toplumsal tepkiler (1923-1960)
During the Republican Period, and multi-part politics and societal responses to religion (1923-1960)
- Tez No: 415568
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KARAKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Laiklik, Din, Laiklik Uygulamaları, Cumhuriyet Dönemi, Toplumsal Tepkiler, Secularism, Religion, Secularism Practices, Republician Period, Social Reactions
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu tezin konusu“Cumhuriyet Dönemi Din Politikaları ve Toplumsal Tepkiler (1923-1960)”dir. Tezde daha çok dönemin din politikaları ele alınmış ve bu politikaların toplum tarafından nasıl karşılandığı değerlendirilmiştir. Çünkü daha çok toplumun temel dinamiklerini değiştirmeye dönük politikalar olarak tarihe geçmişlerdir. Tezde Laiklik yanlısı ve Laiklik karşıtı politikalar yer almaktadır. Bunların yanında TBMM, Hükümet, Üniversiteler, Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve diğer kurum ve kuruluşların hareketleri de incelenmiştir.Ele alınan dönem, toplumun temel taşlarının yeniden inşa edildiği dönemdir. Rejim değişikliği, tek partili dönemden çok partili döneme geçiş birçok sarsıntıyı ve inkılabı beraberinde getirmiştir. Toplumun da hazır olup olmaması ortaya çıkan din politikalarını şekillendirmiştir. Bu tez, dönemin iktidar partilerinin yayın organlarının, siyasal muhaliflerin yayın organlarının taranması ve kaynakçada belirtilen nüshaların kaynak olarak kullanılmasıyla oluşturulmuştur. Toplum düzeni için yapılan din politikalarının bazıları kabul edilmiş, bazıları ise büyük tepkiler ortaya çıkarmıştır. Yapılan politikalar özellikle laiklik ve din çerçevesinde şekillenmiştir. Muhalif karşıtı kesim laikliğin önündeki engelin din olduğunu belirtirken, dindar kesim dini toplumun yapı taşı olarak görmüş ve dinin bozulmak istenmesine müsaade edilmemiştir. Toplum, dini eğitim için engellerin farkında olup gizli olarak eğitimlere devam etmiştir. Gizli yapılan eğitimler daha çok tarikatları ortaya çıkarmıştır. Tarikat liderleri de bu durumdan faydalanmışlardır.Araştırma dönemimizi hazırlayan, dönemi ortaya çıkaran ve yararlanılan basılı eserler de kaynakçada gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of the thesis is“During the Republican Period, and Multi-part Politics and Societal Responses to Religion (1923-1960)”. Religion politics of the therm have been focused and reactions of societies to these politics have been analysed. That is why; these politics have dated as changes of basic dinamics of societies.In thesis, pro secularism and antisecularism politics are presented. Besides that; acts of TBMM, government, universities, The Ministry of Education, Religious relations Presidency and other instutions are handled.Related period is a period that corner stones of society are renewed. The regime modification trasition from single party system to multiparty system have brought a lot of schoks and revolutions. Whether society adapted, these have shaped existing religious politics.This researc is formed by searching of powered parties 'broadcasting agencies and politicial opposing parties' broadcasting agencies. Furthermore, is formed by using copies which is used in reference.Whereas some of the politic which were acted for social order have been accepted; some have faced hugere actions. Enforced politics have shapeda round secularism and religion. While opposing parties said religion as a barrier of secularism, religio usparts have seen religion as a cornerstone of society and have not allowed disrupting of religion. The society has continued religious education in secrecy. This misery has emerged somanyscet. Sectleaders has benefited from this situation.Printed works that they prepare and emerge our period is shown in reference.