İlköğretim öğrencilerinde stereotip (Klişe) resim kullanımı ve bilgi ilişkisinin değerlendirilmesi
The evaluation of the knowledge relation and the usage of stereotype (Cliché) pictures on primary school students
- Tez No: 415567
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. SERDAR TUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Sanat Eğitimi, Görsel Sanatlar Eğitimi, Stereotip Resim, Education, Art Education, Education of Visual Arts, Stereotype Picture
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırma, ilköğretim öğrencilerinin stereotip resim kullanım oranlarını belirlemek amacıyla ve öğrencilerin stereotip biçim kullanımlarının verilen bilgi ile stereotip resim yapmayı azaltıp azaltmayacağını veya stereotip kullanımını ortadan kaldırıp kaldırmayacağını ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır. Bu araştırma, öğrenciye verilen bilgi ile katkı sağlayıp sağlamadığını saptamak amacıyla yapılmıştır. Araştırma; Isparta illinden seçilmiş olan Kamile Gürkan İlköğretim Okulu, Nazmi Toker İlköğretim Okulu ve Zübeyde Hanım İlköğretim Okulu 7.sınıf öğrencileri ile sınırlıdır. Araştırmada, tek denekli araştırma modeli, tek grup öntest-sontest test kullanılmıştır. Araştırmanın veri toplama araçları, bilgilendirme öncesi ve sonrasında deneklerin yapmış oldukları resimler ve alanla ilgili literatür taramasına dayanmaktadır. Veri toplama araçlarından elde edilen veriler, bilgisayar ortamına geçirilip“SPSS 15.0 for Windows”paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen verilere göre; tek denekli araştırma modeli, tek grup öntest-sontest test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This research has been made to indicate the rations of usage of students in primary education and to observe whether students' drawing paintings in stereotype way decreases with the given knowledge to students. It also examines whether it eliminates making stereotype painting with detailed knowledge. This research aims to determine whether the given knowledge contributes to the students or not. The research is limited to the students of 7th grade who was chosen in Primary School of Kamile Gürkan, Primary School of Nazmi Toker and Primary School of Zübeyde Hanım chosen in the city of Isparta. Single-subject research design, one group pretest-posttest was used in the research. The data collection tools of the research is based on the test subjects' pictures made before and after the informing and the review of literature related to the department. The data obtained from the data collection tools has been evaluated with the program“SPSS 15.0 for Windows”in the computer media. According to the data collected from the research, there has been a statistically significant difference between the scores of the research model with the single test subject and the scores of the one group pretest-posttest.