Oğuz Atay romanlarında aydın problemi
The intellectuel problem of Oğuz Atay novels
  1. Tez No: 415573
  2. Yazar: RASİME DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN KONUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Sociology, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Oğuz Atay, Roman, Türk Modernleşmesi, Aydın, Batılılaşma, Oğuz Atay, Novel, Modernization of Turkey, Intellectual, Westernization
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Roman, Tanzimat Dönemi ile birlikte Türk literatüründe görülmeye başlanmıştır. Modernleşme rüzgârının toplumları, tüm kurumlarıyla dönüştürme ve değiştirmesine hizmet eden romanın, Türkiye'de Batılılaşma noktasında bir kilit kabul edilen Tanzimat'la edebi hayata girmesi tesadüf değildir. Hızlı bir dönüşümün baş gösterdiği, bu dönem aydınlarının çoğu aynı zamanda romancıdır. Aydınlar yazar olmasa dahi“halkı eğitmek”noktasında bir şeyler kaleme almayı kendilerine vazife edinmişler. Bu çalışmada da modernleşmede etkin bir role sahip olduğu düşünülen romanların ve aydınların üzerinden bir kavram haritası çıkarılmaya çalışılacaktır. Romancı aydınların akabinde toplumsal hayatta görünür hale gelmeye başlayan sol akım ve ideolojiyi benimsemiş aydınlarla çağdaş olan Oğuz Atay'ın bu bağlamda ayrıcalıklı bir yere sahip olduğu düşünülmüştür ve çalışmanın odağına da Oğuz Atay ve onun romanları alınmıştır. Bu çalışmada Oğuz Atay'ın romanlarından yola çıkılarak aydın kavramı ve aydın kişiliği incelenecektir. Atay romanlarında kurgulanmış olan karakterler aracılığıyla aydın kavram ve kişiliğinin sorunsalları analiz edilecektir
Özet (Çeviri)
Novels have started to appear in Turkish literature with the Tanzimat Period and it has served modernization wind to conversion and replacement of all institutions. It is not a coincidence that novel, which is the key point in the Westernization of Turkey, enter the literary life with Tanzimat Period. Most of intellectuals of this period, when the rapid transformation took place, are novelist. Intelectuals, were obtained mission to write something in order to“educate the society”even though they were not writers. This study attempt to bring the concept maps over the novels and intellectuals that has active role on modernization. In the wake of intellectual novelist that adopted the left movement and ideology, which started to become invisible in social life, Oğuz Atay was thought to be a privileged place in this context and the focus of the study is he and his works. In this study, the concept of intellectuals and intellectual personality to be studied by setting out from Oğuz Atay's novels. Problematic concept of intellectual and personality will be analysed through the fictionalized characters in the novel of Atay