AK Parti'nin Hizbullah algısı 2000 - 2015: Değişim ve devamlılık
Changing patterns of the AK Party's Hezbollah perception 2000 - 2015: Change and continuity
- Tez No: 415604
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: AK Parti, Hizbullah, Hizbullah'ın Şeytanlaştırılması, İsrail, İran, JD Party (Justice and Development Party), Hezbollah, Demonization of Hezbollah, Israel, Iran
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışma Lübnan'da kurulmuş olan Hizbullah örgütüne tarihsel bir bakış açısı sunmaktadır. Hizbullah'ın kuruluşundan günümüze kadar pek çok evre geçirmiştir ve bunların yanı sıra kurulmasında birinci dereceden yardımı olan İran ile olan ilişkileri son derece samimi olmuştur. Hizbullah'ın kuruluş yeri olan Lübnan'da yapmış olduğu faaliyetler sonucunda Meclis'e kadar giren Hizbullah, davasına artık silahın yanında meşru olarak da devam etmektedir. İsrail'in yanı başında olan Hizbullah, İsrail halkına her an korku ve endişe yaşatmaktadır. Bunu bilen İsrail'de Hizbullah'ı yok etmek için bir mücadele vermektedir. İsrail'in tek hedefi Hizbullah olmayıp Hizbullah'a yakından yardım eden ülkelerle yani Suriye, Lübnan ve İran'la da mücadele etmektedir. Hizbullah'ı yok etmek isteyen İsrail, Hizbullah'a yardım eden ülkeleri yıpratmak ve bölgede kendisine rahat bir yaşam alanı sunmak istemektedir. İsrail ile girmiş olduğu 2006 yılında ki savaşı kazanmış olan Hizbullah o dönemlerde Türkiye tarafından sıkı bir şekilde destekleniyordu. Türkiye'nin Müslüman olan Hizbullah'a İsrail karşısında vermiş olduğu destek karşısında Arap devletleri tarafından da takdirle karşılanmıştı. İsrail'in Suriye'yi Hizbullah'a karşı vermiş olduğu destekten dolayı suçlaması ve saldırmak istemesi Türkiye tarafından olumlu görülmüyordu. Türkiye'nin Suriye ile İsrail arasında arabuluculuk rolüne girişmesi İsrail'in Gazze'ye düzenlemiş olduğu Dökme Kurşun Operasyonu sonrası son bulmuş ve Türkiye ile İsrail'in arası iyice açılmıştı. O dönemlerde Türkiye'de iktidarda olan AK Parti hükümeti İsrail ile ilişkileri açmış ve mesafeli duruşunu korumuştur. AK Parti'nin Hizbullah'a destek vermesi İsrail'e karşı olan tutumundan ve Müslümanlara karşı Hizbullah'ın koruyucu yönünden kaynaklanmaktadır. Fakat Arap Baharı ile kendi halkına silah doğrultan Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed yapmış olduğu katliamlar sonrası tüm dünyada olduğu gibi Türkiye tarafından da istenilmeyen adam ilan edilmiştir. Hizbullah'ın da Esed'e destek vermesiyle birlikte AK Parti'nin gözünden iyice düşen Hizbullah'ın şeytanlaştırılması da buradan gelmektedir. Artık dil, ırk ve mezhep ayrımcılığı yapmadan Müslümanların koruyuculuğunu yapan Hizbullah yoktu. Başta kendi halkı olmak üzere tüm Müslümanlara silah doğrultan bir Hizbullah vardı.
Özet (Çeviri)
This study submits a historical point of view to the Hezbollah organization which was establihed in Lebanon. Hezbollah experienced many stages from its foundation to present and in addtion to these, its relations with Iran contributing to its foundation from the first degree had become extremely warm. Hezbollah got into the parliament in consequence of its activities that it had been conducting in Lebanon, and legally follows on its cause as well as guns any more. Israel has also put up a fight in order to exterminate Hezbollah. Hezbollah is not the only target of Israel, it also struggles with the countries which supply aid at close range to Hezbollah, that is Syria, Lebanon and Iran.Hezbollah that is at Israel's elbow gives fear and anxiety to the Israeli public at any moment.Israel asking to exterminate Hezbollah desires to wear away the aid giving nations and provide a relieved living space for itself in the region. Hezbollah winning the war which it went to in 2006 was strictly supported by Turkey at those times.The support that Turkey gave to the Muslim Hezbollah over against Israel was appreciated by the Arab states.The fact that the Israel accused Syria owing to the support that it gave to Hezbollah and wanted to attack were not approved by Turkey.Turkey's conciliation role between Syria and Israel was ended aftermath of the Operation Cast Lead of Israel to Gaza and Turkey fell out with Israel rather. Justice and Development Party government that has been in power at those times suspended the relations and kept its distant attitude.JDP's support to Hezbollah has been arisen from the attitude against Israel and Hezbollah's protectionist aspect towards the Muslims.However; Syrian President Bashar al-Assad who pointed gun to his own public with the Arab Spring was declared as persona non grata also by Turkey as done by the whole world after the massacres conducting by him.The demonization of Hezbollah that is in JD Party's black books is coming from which Hezbollah supported al-Assad.There has not been a Hezbollah practising protectorate of Muslims without discriminating against language, race and sect any more.There has been a Hezbollah pointing gun to all of the Muslims, particularly its own public.