Ak Parti'nin sert güce evirilen Suriye politikaları ve Türk siyasetine yansımaları
Ak Party's syria policies turned to hard power and its reflections on Turkish politics
- Tez No: 710954
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL ARIKAN AKDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Sert Güç, Yumuşak Güç, Türkiye, AK Parti, Dış Politika, Hard Power, Soft Power, Turkey, Ak Party, Foreign policy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Küresel Yönetişim ve Siyaset Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışma, Türkiye'nin devam eden terörle mücadelesinin,“Arap Baharı”isyanlarıyla birlikte farklı bir boyut kazanarak Suriye topraklarına taşınması ve AK Parti hükümetinin“Arap Baharı”olayları öncesi Suriye'ye yönelik uyguladığı“Yumuşak Güç”'ün, bu olaylar neticesinde meydana gelen güvenlik algılarından dolayı“Sert Güç'e evirilmesi ve AK Parti hükümetinin bu politikasının Türk siyasetine yansımalarını araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada karma bir veri toplama yöntemi benimsenmiş, ”literatür taraması“, görüşme ve gazete yöntemleriyle desteklenmiştir. Suriye'nin kısa tarihi ve genel yapısı, Türkiye-Suriye ilişkilerinin kısaca tartışılması ve Türkiye'nin güvenlik tehdidi algısı bulunan Suriye'nin kuzey bölgesindeki; küresel, bölgesel ve yerel aktörlerin bölgeye olan etkilerinin incelenmesiyle şekillenen çalışmamızda; Ak Parti hükümetinin ”Sert Güç" politikası tartışılmış ve Türk siyasetindeki yansımaları diğer siyasal partilerin ve bazı sivil toplum kuruluşlarının konuyla alakalı görüşleri incelenerek irdelenmiştir. Yapılan çalışma neticesinde, Ak Parti hükümetinin algıladığı güvenlik tehdit algılarının Türk siyasetinde önemli ölçüde karşılık bulduğu ve Suriye'nin kuzeyindeki örgütlere yönelik yapılan operasyonların desteklendiği anlaşılmış olmakla birlikte, bazı uygulamalarının da eleştirildiği, özellikle görüşme ve gazete yöntemleriyle elde edilen bulgular sentezlenerek tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on Turkey's ongoing fight against terrorism, gaining a different dimension with the“Arab Spring”revolts, and the transfer of the AK Party government to Syria before the“Arab Spring”events. It was made in order to investigate the evolution of“Soft Power”into“Hard Power”due to the security perceptions that occurred as a result of these events and the reflections of this policy of the AK Party government on Turkish politics. A mixed data collection method was adopted in the study, supported by“literature review”, interview and newspaper methods. Brief history and general structure of Syria, brief discussion of Turkey-Syria relations and Turkey's security threat perception in the northern region of Syria were analyzed; In our study, which is shaped by examining the effects of global, regional and local actors on the region, The“Hard Power”policy of the AK Party government was discussed and its reflections in Turkish politics were examined by analayzing the views of other political parties and some non-governmental organizations on the subject. As a result of the study, it was understood that the security threat perceptions perceived by the AK Party government were significantly met in Turkish politics and the operations against the organizations in the north of Syria were supported, However, some practices have also been criticized, In particular, the findings obtained by interview and newspaper methods were synthesized and determined.