Tersine lojistik kanal ve işlem maliyetlerinin faaliyet tabanlı maliyetleme yöntemine göre hesaplanması
The calculation of the reverse logistics channel and processing costs based on the activity based costing method and an application
  1. Tez No: 415606
  2. Yazar: İNCİLAY ERDURU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ DERAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tersine Lojistik, Tersine Lojistik Kanal ve İşlem Maliyetleri, Faaliyet Tabanlı Maliyetleme Yöntemi, Geleneksel Maliyetleme Yöntemi, Reverse Logistics, Reverse Logistics Channel and Transaction Costs, Activity Based Costing Method (ABC), Traditional Costing Method
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 341
Özet
Günümüzde küresel anlamda yaşanan hızlı değişim ile birlikte artan çevre sorunları, çevreyi korumaya yönelik çıkarılan yasalar, artan toplum baskısı, hammadde maliyetlerindeki önemli artış, işletmeleri yaşam döngüsünü tamamlamış ürünleri tüketici, dağıtıcı veya kullanım yerlerinden toplamaya ve geri kazanıma yönlendirmiştir. İşletmelerin söz konusu ürünleri farklı alan ve kanallardan toplayarak, geri kazanım seçenekleri ile yeniden kullanılabilir duruma getirmesi, tersine lojistik süreçte gerçekleştirilen faaliyetleri ve bu faaliyetlere ilişkin maliyetleri önemli hale getirmiştir. Bu kapsamda çalışmada tersine lojistik süreçte gerçekleştirilen kanal ve işlem faaliyetlerine ilişkin maliyetler konu edinilmiştir. Çalışmanın konusundan yola çıkılarak, Aksaray ilinde faaliyet gösteren ve faaliyet konusu tersine lojistik olan bir işletmenin, kanal ve işlem maliyetlerinin hem yerine getirilen faaliyetler, hem de bu faaliyetler sonucunda ortaya çıkan ürünler düzeyinde ayrı ayrı hesaplanması amaçlanmıştır. Çalışmanın bu amacı doğrultusunda işletmenin tersine lojistik kanal ve işlem maliyetleri, çağdaş maliyetleme yaklaşımlarından Faaliyet Tabanlı Maliyetleme (FTM) yöntemi kullanılarak hesaplanmış ve elde edilen maliyet verileri doğrultusunda işletmenin en fazla maliyete katlandığı kanal faaliyetinin taşıma, işlem faaliyetinin ise presleme faaliyeti olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca işletmenin gider yerlerine ve ürünlerine ilişkin tersine lojistik maliyetleri, geleneksel maliyetleme yöntemi kullanılarak da hesaplanmış ve ürünlerin birim maliyetleri karşılaştırılmıştır. Ürünlerin her iki yönteme göre hesaplanan birim maliyetleri karşılaştırıldığında, işletmenin FTM yöntemine göre hesaplanan ürünlerinin birim tersine lojistik maliyetlerinin, geleneksel maliyetleme yöntemine göre hesaplanan ürünlerinin birim tersine lojistik maliyetlerinden daha fazla olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Increase in environmental issues accompanying with today's rapid global changes, new legislations aimed at protecting the environment, rise in public pressure and significant increases in raw material costs have led the companies to collect and recycle the products that completed their life-cycles directly from the consumers, distributors or the places of usage. The activities carried out in reverse logistics process and the costs related to these activities have become significant due to the collection of these products from different areas and channels by companies in order to render them re-useable via recycling options. In this regard, costs related to channel and transaction activities performed in reverse logistics process are mentioned in the study. Considering the study's topic, separate calculations of channel and transaction costs carried by a reverse logistics company operating within Aksaray province in terms of both the performed operations and the outputs of these operations are intended. In the direction of the aim of this study, reverse logistics channel and transaction costs are estimated by using a contemporary costing approach, namely, Activity-Based Costing (ABC) and the obtained cost data have shown that channel operation in which the company assumes the maximum cost is transportation whereas transaction operation is pressing. Furthermore, reverse logistics costs of the company's products are also calculated by using conventional costing method and unit costs of the products are compared. Upon comparing the unit costs calculated with both methods, the unit reverse logistics costs of the company's products calculated with ABC method are found to be higher than the unit costs of the company's products calculated based on conventional costing method.