Technology as a multidirectional construction: Electrification of İstanbul in the late nineteenth and early twentieth centuries
Çok yönlü bir inşa olarak teknoloji: 19. yüzyılın sonu ve yirminci yüzyılın başında İstanbul'a elektiriğin girişi
  1. Tez No: 415633
  2. Yazar: EMİNE ÖZTANER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUNUS UĞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Tarih, Energy, History
  6. Anahtar Kelimeler: Illumination, Public Lighting, Electrification, Istanbul, Silahtarağa Power Center
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışma elektrik enerji sistemlerinin İstanbul'a transferi ve bu sistemlerinin gelişim safhasını farklı aktörler üzerinden ele almaktadır. Yöneticiler, politikacılar, mühendisler, devlet görevlileri, girişimciler ve tüketiciler teknolojinin gelişme sürecinde yaptıkları seçimler ile aktif rol oynarlar. Coğrafi etmenler, İstanbul'un mekânsal yapılanması ve morfolojisi gibi lokal faktörler de süreci şekillendiren cansız aktörler olarak kabul edilmelidir. Bu çalışmada elektrik teknolojisinin Osmanlı Devleti'ne Avrupa ve Amerika'ya nazaran geç girişini yargılamak ve bir başarısızlık olarak addetmek yerine, teknolojinin bölgeden bölgeye değişiklik gösteren gelişim süreci İstanbul örneği üzerinden tahlil edilmeye çalışılmaktadır. Arşiv dokümanları, gazete ve dergiler gibi birincil ve konu ile ilgili ikincil kaynaklarının kullanıldığı bu çalışmada İstanbul'un elektrifikasyonu üzerine olan mevcut literatürün sorduğu soruları tekrar ele almak ve farklı bir bakış açısıyla yeni cevaplar aramak amaçlanmıştır. Elektrikle aydınlatma teknolojisinin gecikmesinin nedeni olarak bir çok farklı etken göz önüne alınmıştır. Sosyal, ekonomik ve siyasi faktörlerin yanı sıra öncelikler, tercihler ve kültürel kodlar da süreci şekillendiren faktörler olarak değerlendirilmiştir. Şu kesindir ki; konuyu değerlendirmek için bir yöneticinin korkularından veya geri kalmışlık söyleminden daha iyi temellendirilmiş cevaplara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışma sorduğu sorular ve kullandığı metodoloji ile İstanbul'un elektrifikasyonun sürecini anlamayı amaçlamaktadır
Özet (Çeviri)
This study endeavored to investigate the transfer and development process of electric power systems in Istanbul. Governors, politicians, engineers, state officials, entrepreneurs and consumers all made choices to frame the development of the electric power grid in Istanbul. Furthermore, geographical factors, urban morphology and the spatial organization of Istanbul were considered as the inanimate actors shaping the introduction process of electric technology. Instead of interpreting the late arrival of electric technology in the Ottoman state as a failure, I aimed to understand the characteristic of the electrification process in Istanbul, which differs from region to region. This thesis revisits the questions that the existing literature on the electrification process in Istanbul asks and reevaluates answers given. In this endeavor, the thesis relies not only on secondary sources but also primary sources such as archival documents, periodical articles, literary works, books and manuals on electrical appliances. I suggest that there were multifaceted reasons behind the delay of adopting the early electric lighting technologies in the Ottoman state. The implementation of a power supply system influenced by the various factors including economic, social and political concerns of the Ottoman government as well as their preferences, priorities and cultural considerations. Therefore, we need to have better grounded findings to explain the issue than a“discourse”of backwardness or the perpetual fears of a ruler.