Delimitation of the Ottoman-İranian frontier: Tahir Pasha and the Ottoman Frontier Commission, 1905-1908
Osmanlı-İran sınırının belirlenmesi: Tahir Paşa ve Osmanlı Sınır Komisyonu, 1905-1908
- Tez No: 415632
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN AKARLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Tahir Paşa, ihtilaflı araziler, sınır komisyonu, sınır kesimi, sınır müzakereleri, askeri tahkimatlar, Tahir Pasha, disputed lands, frontier commission, frontier delimitation, frontier negotiations, military fortifications
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Osmanlı-İran sınırındaki tartışmalı arazilerin genel olarak iki kısımda şekillendiği görülür. İlk kısım Osmanlı ve İran arasında statüko ilan edilen ihtilaflı arazileri kapsar. Bu arazilerin hangi ülkeye ait olduğu yirminci yüzyılın ilk on yılında iki ülke arasında temel anlaşmazlık unsuru olmuştur. İkincisi ise Osmanlı ve İran arasında sorunsuz çözüme kavuşturulma potansiyeline sahip toprakları içerir. Tüm sınırı belirlemek ve Beyazıt'tan Süleymaniye'ye kadar olan ilk kısım arazilerin oluşturduğu sorunları engellemek için 1907 yılında Tahir Paşa yönetiminde yeni bir sınır komisyonu oluşturulur. İhtilaflı bölge içinden geçen sınırı belirlemek çalışmaların ağırlık noktasını oluşturması gerekirken, İran'ın toptancı tutumu ve buna karşılık Osmanlı'nın Savuçbulak'a kadar olan tüm bölgeyi kendisine ilhak etmek istmesi süreci tekrar tıkamıştır. Bu tez tüm bu süreci tekrar ele alırken, aynı zamanda Van, Bitlis, Musul, Erzurum ve Trabzon gibi doğu sınır eyaletlerinde toplamda 33 yıl görev yapmış bir Osmanlı devlet adamı olan Tahir Paşa'nın sınır belirleme işlerine hangi şartlarda katıldığı ve süreci nasıl yönettiği tartışılmaktadır. Çalışma hem Tahir Paşa'yı tarih çalışmalarına tanıtırken hem de yine onun tarafından yönetilen bir sınır komisyonu anatomisi çıkarmaktadır. Tahir Paşa ve komisyon görevlilerinin maaş miktarları, görev süreleri, komisyondan önceki görev yerleri, sınır komisyonunda hangi şartlarda ne kadar hizmet ettikleri ile ilgili niteliksel ve niceliksel bilgiler verilmiştir. Bunun yanında komisyonun çalışmasını engelleyen unsurlara da dikkat çekilmiştir. İklim ve coğrafi zorlukların yanında, Osmanlı maliyesinin kötü durumu, komisyonun rahat çalışmasını olumsuz etkileyen önemli faktörlerden biridir. Bu sınırlı mali durum bir yandan Osmanlı sınır politikalarını ve askeri faalyietlerini kısıtlarken, diğer yandan askeri tahkimatla oluşan yeni harcamalar finansal durumu paradoksal olarak daha da kötüleştirmiştir. Sonuç olarak, bu tez, 1905'ten 1908'e kadar oluşan iç ve dış dinamikler çerçevesinde, Osmanlı sınır komisyonunun İngiliz, Rus ve İranlı bürokratlar ile nasıl bir diplomatik etkileşim içerisinde bulunduğunu anlamaya çalışmaktadır. Birinci Dünya Savaşı öncesi Ermeni ve Kürt rekabeti hakkında fikir veren bu çalışma, rekabette Osmanlı'nın dengeleyici bir rol üstlenmeye çalıştığını göstermektedir. Mevcut çalışma, Osmanlı işgallerinin arkasında yatan nedenleri dönemin bölgesel güç ilişkileri çerçevesinde ele alarak, Osmanlı, Rusya ve İngiltere'nin bölge ile ilgili pozisyonlarını birincil kaynaklar üzerinden analiz etmektedir. Tüm bu bilgiler ışığında, sınır müzakerelerinin hangi şartlarda başladığı, ne çeşit bir yöntem ya da müzakere teknikleri uygulandığı, bu müzakerelerin nasıl yönetildiği, ne çeşit sonuçlar üretildiği, ve sınır müzakerelerini çıkmaza sokan iddialar ve görüşler ortaya konmuştur. Bu aşamada, Tahir Paşa'nın sınırla ilgili bireysel girişimleri, araştırma teknikleri ve ulaştığı sonuçlar merkeze gönderdiği kendi raporları üzerinden değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Ottoman-Iranian frontier in the early twentieth century consists of two separate categories: (1) the disputed lands, where a status quo was declared between the two states, and (2) the undisputed lands, where the Ottoman-Iranian boundary had been already shaped. This study concentrates on one of the last Ottoman frontier commissions, led by Tahir Pasha between 1907 and 1908, and illustrates the historical trajectory that shows how Tahir Pasha, as an experienced Ottoman statesman, who lived more than thirty-three years in various eastern frontier provinces, was involved in the boundary making process. The study introduces not only Tahir Pasha to historical studies, but also it exposes the anatomy of the commission that he led, so the study presents insightful data regarding the salaries, previous tasks, and tenures of its officials, and conditions under which Ottoman commissioners served in a limited financial situation that restricted the activities of the Ottoman bureaucratic and military elites. Paradoxically, the expenditures of the commission and the cost of keeping alert the additional Ottoman troops in the frontier zone deteriorated the situation. Providing this data, this study shows how the commission interacted with British, Russian, and Iranian officials diplomatically in a period where the Ottoman military began to occupy parts of the contested lands between 1905 and 1908, and explains the possible reasons of the invasion by cinsidering the international power relations that was strained with the Ottoman intervention. Considering the impacts of the international conjecture, the study discusses how Ottoman and Iranian governments and commissioners held negotiations, what kind of procedures were applied, how negotiations were conducted, what the results were, and how all developments led both commissions to reach a deadlock regarding the fate of the boundary in 1908. During this process,Tahir Pasha's individual initiatives, research methods, and concluding remarks are analyzed by evaluating official reports he sent to Istanbul.