Ethnic cleansing in Kosovo and NATO intervention
Kosova'da etnik temizlik ve NATO müdahalesi
  1. Tez No: 415641
  2. Yazar: YEKTA İNCİ ZÜLFİKAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL RAHMAN BAŞARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kosova, etnik temizlik, humaniter müdahale, NATO müdahalesi, Kosovo, ethnic cleansing, humanitarian intervention, NATO intervention
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
NATO'nun 1999'da Kosova'da etnik temizliği durdurmak için gerçekleştirdiği müdahale başka müdahaleler için örnek olarak alınmaktadır. Bu çalışmanın amacı etnik temizlik ve insani müdahalenin ne olduğunu netleştirdikten sonra NATO'nun kullandığı sebeplerin doğruluğunu ölçmektir. Öncelikle tarihi alt yapı ile başlayıp Sırp'ların kimliklerinin oluşmasında önemli yeri olan olaylar incelendikten sonra Kosova'nın değişen siyasi durumu 1999'daki müdahaleye kadar detaylı bir şekilde anlatılmaktadır. Etnik temizlikle alakalı incelemeden sonra etnik temizliğin bir devletin kasıtlı bir şekilde belli bir bölgeyi homojenleştirmek için takip ettiği iki adımlı bir süreç olduğu neticesine ulaşılmaktadır ve bu tanım kullanılarak Kosova'da yapılanın gerçekten etnik temizlik olduğu anlaşılmaktadır. Problem insani müdahaleyi incelerken doğmaktadır. İnsani müdahalenin genel prensipleri aktarıldıktan sonra NATO müdahalesi mercek altına alınmakta ve sonuç olarak bu müdahele için kullanılan“gayrı kanuni ama meşru”ifadesinin aslında yanlış olduğu ve doğrusunun bu müdahalenin hem gayrı kanuni hem de gayrı meşru yönünde olması gerektiği saptanmaktadır, zira etnik temizliği durdurmak için müdahale ettiğini söyleyen NATO'nun aslında durumu çok daha kötü bir hale getirdiği anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
NATO's 1999 humanitarian intervention in Kosovo in order to stop the ethnic cleansing in the province has come to function as a precedent for other interventions. The aim of this thesis is to study this intervention in order to clarify what ethnic cleansing and humanitarian intervention mean, and to validate whether or not NATO's actions were indeed justified in the face of events in Kosovo. Beginning with the historical background of the province, both in terms of the mythologies that had future implications in terms of identity formation for Serbs as well as its political development especially throughout the 20th century until 1999, the study moves on to a study of ethnic cleansing. Starting from an account of what ethnicity is and then going on to ethnic cleansing, the definition that is arrived at for ethnic cleansing is that it is deliberate state policy aimed at territorial homogenization, done in a two-step process, with removal coming first and resettlement next. Using this definition, it is determined that ethnic cleansing did occur in Kosovo. The problem arises upon beginning the discussion on humanitarian intervention (HI), where the principles of HI are simply detailed and followed by an account of NATO's intervention. This study concludes that unlike the popular adage of“illegal but legitimate”that has been stated for this intervention, NATO's intervention was actually both illegal and illegitimate, for the ethnic cleansing NATO was supposedly intervening to abort had gotten worse after the intervention rather than stopping when the intervention began.