Türk Silahlı Kuvvetleri'nin barış için ortaklık kapsamında 1990 sonrası sivil-asker iş birliği çerçevesinde Kosova ve Bosna'da gerçekleştirdiği sosyal hizmet faaliyetleri
Social service activities carried out by the Turish Armed Forces in Kosovo and Bosnia within the framework of civil-military cooperation after 1990 within the scope of partnership for peace
  1. Tez No: 709475
  2. Yazar: TURGAY AKKOYUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ŞAKİR CEYHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyal Hizmet, Public Administration, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Barış ve Güvenliğin Korunması, Barışı Koruma/Kurma/İnşa, İnsani Müdahale Harekâtı, Barışı Destekleme Harekâtı, Sivil-Asker İş Birliği, Sosyal Hizmet, Toplumla Sosyal Hizmet Uygulaması, Orduda Sosyal Hizmet, Protection of international peace and security, Peace keeping/Peace making/Peace building, Humanitarian Intervention Operation, Peace Support Operation, Cıvıl Military Cooperation, Social Service/Work, Social Service/Work with the Community, Social Service/Work in the Army
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 357
Özet
Yirmi birinci yüzyılın arifesinde medeni dünyanın gözleri önünde Bosna ve Kosova'da etnik temizlik ve soykırıma varan ağır, sistematik ve yaygın işkence ve insan hakları ihlallerinin yer aldığı bir iç savaş yaşanmıştır. Bosna'da Dayton Antlaşması, Kosova'da ise North Atlantic Treaty Organisation-NATO'nun tek taraflı İnsani Müdahale Harekâtı ile durdurulan iç savaş sonrası kalıcı barışın sağlanması ve yeniden inşa amaçlı çok uluslu Implementation Force- IFOR ve Kosovo Force-KFOR barış güçleri görevlendirilmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) 1990'lardan bu yana bu barış güçlerinin bir parçası olarak Bosna ve Kosova'da kalıcı barışın sağlanması ve piyasa ekonomisine geçmiş, hukukun üstünlüğüne dayanan, demokratik yeni bir ulus inşa edilmesi maksadıyla Barışı Destekleme Harekâtı (BDH) kapsamında Sivil Asker iş birliği (SAİ) yoluyla çeşitli faaliyetler ve projeler yürütmektedir. TSK'nın Bosna ve Kosova'da yürütmekte olduğu SAİ faaliyetlerinin önemli bir sosyal hizmet karakteri bulunmaktadır. Bu faaliyetler ve projeler aslında birer toplumla sosyal hizmet uygulamasıdırlar. Bu çalışmada Uluslararası Sistem (Devletler ve Örgütler), uluslararası barış ve güvenliğin korunması sorumluluğu ve bu sorumluluğun gereği olarak icra edilen insani müdahale konuları üzerinde durulmuş ardından Sosyal Hizmet disiplini incelenerek insani müdahalenin yeniden inşa sürecinde TSK tarafından 1990'lardan bu yana Sivil-Asker İş Birliği(SAİ) çerçevesinde yürütülen faaliyetlerin toplumla sosyal hizmet uygulamasıyla amaç, kapsam ve içerik açısından benzerlikleri ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
On the eve of the 21st century, there was a civil war in Bosnia and Kosovo with grave and widespread human rights violations, including ethnic cleansing and genosite, before the eyes of the civilized world. Multinational IFOR peacekeepers were assigned to ensure lasting peace and rebuilding after the civil war, which was stopped by the Dayton Agreement in Bosnia and NATO's unilateral humanitarian intervention operation in Kosovo. The Turkish Armed Forces, as a part of these peacekeepers since the 1990s, have been involved in various activities through Civil Military Cooperation within the scope of the peace support operation in order to achieve permanent peace in Bosnia and Kosovo and carries out project to build a democratic new nation that has switched to a market economy and is based on the rule of law. Civil Military Cooperation activities carried out by the Turkish Armed Forces in Bosnia and Kosovo have an important social service character. These activities and projects are actually Social Work with the Comminity. In this study the international system (States, Organisations), the responsibility for the protection of international peace and security and the humanitarian intervention carried out as a requirement of this responsibility were emphasized. Then the Social Work discipline was examined and Turkish Armed Forces in the reconstruction process of humanitarian intervention since the 1990s. The similarities between the activities carried out with the framework of Military Cooperation and Social Work with the Community in terms of purpose, scope and content have been revealed.