Süleymaniye Kütüphanesi Es'ad Efendi bölümü 3424 numaralı şiir mecmuası (Mecmû'a-i Kasâ'id)(91ᵇ – 126ᵃ varak)(Transkripsiyonlu metin – inceleme)
- Tez No: 415750
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk edebiyatı, yazma, MecmūǾa-i Kasâǿid, NiǾmetî, Classical Turkish literature, Manuscript, MecmûǾa-i Kasâǿid, NiǾmetî
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 301
Özet
Klasik Türk edebiyatı, edebiyatımızın önemli bir dönemini ihata etmektedir. Şairler eserlerini müstakil eserlerde topladıkları gibi bu alana meraklı kimseler tarafından da farklı tertipler yapılmıştır. Bu derleme eserlere genel olarak mecmua adı verilir. Mecmualar, edebiyatımızın bu önemli devresine ışık tutması açısından önemlidir. Çalışmamızda, Süleymaniye Kütüphanesi Es'ad Efendi Bölümü 3424 numarada kayıtlı, istinsah kaydına göre tertip tarihi H1039/M1629, mürettibi ve aynı zamanda müstensihi şair Ni'metî olan "Mecmû'a-i Kasâ'id'in 91ᵇ-126ᵃ varak arası üzerinde durulmuştur. Çalışmamız, mecmualar hakkında genel bilgilerin sıralandığı giriş bölümü, mecmuanın geneli ve 91ᵇ-126ᵃ varaklar arasının tanıtıldığı bölüm, yazma eserin transkripsiyon harfleriyle günümüz yazısına çevrildiği bölüm ve sonuç bölümlerinden oluşmaktadır. Mecmualar, ele geçmeyen beyit ve müstakil şiirlerin tespit edilmesi açısından önemli görülmektedir. Bizim çalışmamızda da bu yönde tespitlerimiz bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Classical Turkish literature comprises a significant part of our literature. In addition to the poets who collected their pieces in their own works, those who were interested in this field created collected works. These collected works have been commonly named as“Mecmua”. The Mecmuas are crucial as they throw light upon this prominent period of our Turkish Literature. Our study is mostly related to the pages 91ᵇ-126ᵃ of Mecmû'a-i Kasâ'id written by the poet, compiler and calligrapher Ni'meti. The book is registered in Es'ad Efendi Section with the number 3424 in Süleymaniye Library. According to its copy record, the book was compiled in H1039/M1629. The study is made up of an introduction part including general information on the Mecmuas, a section informing the readers about the whole Mecmua and the pages 91ᵇ-126ᵃ, a section consisting of a translation of the book into new Turkish with transcription letters and a conclusion part. The Mecmuas have been considered significant in terms of identifying unrevealed poems and couplets. Our study also includes similar identifications.