Çocuk oyun ve oyunları bağlamında toplumsal cinsiyet inşası
The construction of gender in the context of children's games and toys
- Tez No: 415753
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇAĞDAŞ DEMREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Sosyoloji, Anthropology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Çocuk oyun ve oyuncakları, toplumsal cinsiyet, sosyo-kültürel-ekonomik pratikler, ataerkillik, Children's games/toy, gender, socio-cultural-economic practices, patriarchy
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Aytekin, Sezgi“Çocuk Oyun ve Oyuncakları Bağlamında Toplumsal Cinsiyet İnşası”, Yüksek Lisans Tezi, 2015 Bu çalışma Ankara'da belirlenmiş olan; 24 Kasım İlkokulu, Özdemir Gürocak İlkokulu ve Sibel İsmet Çatık Ortaokulları'nın anasınıflarında, çocuk oyun ve oyuncakları kapsamında toplumsal cinsiyet inşaların değişiminin nasıl ve ne yönde olduğunun anlaşılması amacıyla yapılmış nitel bir araştırmadır. Araştırma bu üç anaokulunda öğretmenler, öğrenciler, stajyer öğretmenler ve okul personeli (yardımcı anneler) ile oluşan çalışma grubuyla gerçekleşmiştir. Etnografik alan araştırmasında, katılımlı gözlem yapılarak; veriler gözlenmiş, görüşme, doküman analizi ve araştırmacı günlüğü kullanarak oluşturulmuştur. Araştırma sonucunda, farklı sosyo-kültürel-ekonomik pratiklerin yaşandığı bu üç anaokulunda, farklı toplumsal cinsiyet inşaları ve farklı oyun ve oyuncak seçimlerinin olduğu gözlenmiştir. Okullar, bulundukları çevrenin kültürel etkileri içindedir. Çocuk kültürü, oyun ve oyuncak kültürü de içinde bulunulan sosyo-kültürel çevrenin etkisi altındadır. Toplumsal cinsiyet kimlikleri yaşanılan yerin; eğitim düzeyi, ataerkilliği göreli fazla ya da az yaşamasına, kadın/erkeğe bakış açısına göre şekillenmektedir.
Özet (Çeviri)
Aytekin, Sezgi“The Construction of Gender in the Context of Children's Games and Toys”, Postgraduate Thesis, 2015 This qualitative study aims at understanding how gender construction changes within the scope of children's games and toys with its sample being the nursery classes of 24 Kasım Primary School, Özdemir Gürocak Primary School and Sibel İsmet Çatık Secondary School designated in Ankara. The study was conducted with a study group consisting of the teachers, students, interns and the school staff (room moms) in these nursery schools. The etnographical field study involved data observation through participant observation as well as interviews, document analysis and researcher's logbook. The results showed that these three nursery schools where different socio-cultural-economic practices were adopted had different gender constructions and different game/toy preferences. The schools are within the cultural influence area of their surroundings. The children's culture and that of games/toys are also influenced by the surrounding socio-cultural environment. Gender identities are shaped by the education level, the approach to women/men in the given area and whether patriarchy is relatively stronger or weaker in the area.