Ekonomik kalkınmada sosyal sermayenin rolü
The role of social capital in economic development
- Tez No: 415754
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Sermaye, Ekonomik Kalkınma, Sosyal Sermaye Düzeyi
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisadi Gelişme ve Uluslararası İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Sosyal sermaye olgusu, sosyologlar, siyaset bilimciler ve daha sonralarıda ekonomistler tarafından ilgi duyulan ve yapmış oldukları araştırmalara dahil edilen önemli bir konu olmuştur. Kavram, bir toplumda gerek ailevi gerek siyasal gerekse ekonomik ilişkilerin değerlendirilmesinde sıkça kullanılmıştır. Sosyal sermayenin ekonomi bilimi ile olan ilişkisi, mevcut üretim faktörlerinin ekonomik kalkınmayı tam olarak açıklayamaması durumunda ortaya çıkmıştır. Ekonomide elde edilen çıktının üretim faktörlerine dağıtılmasının ardından yine de bir miktar artığın kaldığı gözlemlenmiştir. İşte bu artığın sosyal sermayenin sağlamış olduğu pozitif katkılardan kaynaklandığı tespit edilmiştir. Son yıllarda çoğu araştırmacı, gelişmekte olan ülkelerin fiziki ve beşeri sermayeden ziyade, sosyal sermayeye daha çok ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, ekonomik kalkınmanın gerçekleştirilebilmesi için bu doğrultuda adımlar atılması gerektiğini önermiştir. Ekonomik kalkınma ile sosyal sermaye arasında nasıl bir ilişki olduğunun tespiti konusunda yapılan çalışmalarda çok çeşitli sonuçlar elde edilmiştir. Üretim sürecinde kullanılan kaynaklarda israfın önlenmesinde, işlem maliyetlerinin azaltılmasında, maliyeti artıran dışsallıkların önlenmesinde, yatırımların kalitesinin yükseltilmesinde, yeni teknolojilerin kolaylıkla özümsenmesinde ve gelir dağılımının düzeltilmesinde toplumdaki sosyal sermaye düzeyinin önemli bir yerinin olduğu gibi birçok değerli bulguya ulaşılmıştır. Ekonomik kalkınmada sosyal sermayenin rolü konulu bu çalışmada farklı bilimsel disiplinlerce ele alınan sosyal sermaye tartışmaları ekonomik kalkınma açısında ele alınmış olup, sosyal sermayenin ekonomik kalkınma üzerindeki etkisi ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The phenomenon, social capital, has been an important topic found interesting by sociologists, political scientists and then economists and included into the researches they did. The term has been used frequently in interpretation of either family or political and economical relations in a society. The relation of social capital with economics appeared in the case of current manufacturing factors` insufficiency to exactly explain economical development. After distribution of output gained by economy to manufacturing factors, it was observed that an amount of remains was left, though. It was concluded that those remains derived from the positive contributions that social capital provided. By emphasizing to the developing countries` need to social capital rather than physical and humane capital, most researchers recently suggested the necessity of relevant steps to be taken for implementation of economical development. In the studies about determination of what the relation between economic development and social capital was like, a wide range of results were found. Several remarkable findings were detected such as the level of social capital in society has a crucial role in the correction of income distribution and easy internalization of new technology , mark-up on the quality of investments, avoidance of externals increasing the cost, reduction of transactional costs, the prevention of waste on resources used in the process of manufacturing. In this study which is about the role of social capital in Economic Development, as social capital discussions held by different scientific disciplines were approached in terms of economic development, the effect of social capital on economic development was investigated in detail. Key Words : Social Capital, Economic Development, The Level of Social Capital.