Tuhfetü'l-Fârisîn fî-Ahvâli Huyûli'l-Mücâhidîn isimli eserin transkripti ve değerlendirmesi
Tuhfetü'l-Fâri̇sîn fî-Ahvâli̇ Huyûli̇'l –Mücâhi̇dîn the named work transcript and evaluation
  1. Tez No: 415756
  2. Yazar: ÖZKAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Furusiyye, Baytarlık, Furusiyya, Horse, Vet
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 271
Özet
Çalışmamız Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde ele alınmış, dönemin Orduyu Hümayun Muhasebecisi Tayyarzade Ahmet Ata tarafından yazılmış“Tuhfetü'l-fârisîn fî-ahvâli huyûli'l –mücâhidîn”adlı eserin transkripti ve değerlendirmesidir. Eser hicri-1274 miladi-1857 tarihli olup eser Araptan Mehmet el-Neşci ve Varsıta Taysi hekimlerinden telif eseri ile diğer risaleden tercüme ve tertip edilerek yazıldığı bildirilmektedir. Eser toplam 214 sayfadan oluşmaktadır. Kitabın ilk132 sayfasında at hastalıklarına dair 54 hastalığa ve türüne dair bilgi verilip tedavi yöntemleri anlatılmıştır. Kitabın son 69 sayfasında 29 tane at resmi çizilip, kimi tedavi yöntemleri şekiller halinde gösterilmiştir. Çalışmamızın giriş bölümünde, Atların Türkler açısından değeri dile getirilmiştir, gerek maddi ve gerekse manevi değerleri hakkında bilgi ve görüşler anlatılmıştır. Çalışmamızın birinci bölümünde Baytarlık ve Fürusiyye geleneği hakkında bilgi verilirken alt başlıklarında ise Türklerde At bakımı ve baytarlıkla ilgili bilgiler verilirken diğer alt başlığımızda at ve atçılığa dair yazılmış bazı eserlerden bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde ise çevirisini yaptığımız“Tuhfetü'l-fârisîn fî-ahvâli huyûli'l –mücâhidîn”adlı eserimizin değerlendirilmesi ve günümüz Türkçesine sadeleştirilmesi bulunmaktadır. Üçüncü ve son bölümde ise“Tuhfetü'l-fârisîn fî-ahvâli huyûli'l –mücâhidîn”eserin transkripti yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Our study is a transcriptan devaluation of a bookcalled 'Tuhfetü'l-fârisîn fî-ahvâli huyûli'l –mücâhidîn' writtenby Ahmed Ata whowas a accountant at ImperialArmy, in thelate Otoman period. Thebook is dated 1857 AH-1274 and Gregorian-Arab workand Mehmet al Necş Taysi Varsıt totrans late fromphy sicians and other treatises by copy right Ezra scheme is reportedto be written. Thebook consists of 214 pages. The 132 page of book is about horse diseases at 54 treatment andthe type of information on the diseases explained. In the book's final 69 page has 29 horse pictur edrawn, some treatment shave shown in the figures. In the introduction to our study, horses have been raised by the Turks in terms of value, both tangible and describes both know ledge opinions about moral values. At the first part of our study is about vetand tradition Fürusiyye, subheadings of thepart has information about horse care at Turks and vet, Another subheading has information about books of horses. In the second part has know lodge are evaluating our master piece has made Tuhfetü'l-Farisin fî-huyûli'l–mücâhidîn circum stances of the modern Turkish translation and simplification. The thirdand final section“Tuhfetü'l-fârisîn fî-ahvâli huyûli'l–mücâhidîn”located transcript.