كتاب الطلاق في تحفة الأخيار على الدّرّ المختار: من باب الطلاق الصريح إلى باب طلاق المريضللإمام إبراهيم بن مصطفى الحلبي
Tuhfetü'l-Ahyâr alâ'd-Dürri'l-Muhtâr' adlı eserin 'Kitâbu't-Talâk' bölümünün Talâku's-Sarîh başlığından Talâku'l-Merîz başlığına kadarki kısmının tahkîk ve incelemesi / The book of divorce (Tuhfat al-Akhiyar Alaa al-Dur al-Mukhtar) from the beginning of divorcing book till the patient's divorce
- Tez No: 636320
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BOZAN ALHAMAD
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Beitunah, Üç Evlilik, İstisna, Niyet, Yorum Yap, Exception, Intent, Initial Divorce Three, Marriage, Pending
- Yıl: 2020
- Dil: Arapça
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Boşanma konusu İslâm'daki farklı mezhep ve eğilimlerden dolayı İslam fıkıhında sıkıntılı konularından biridir. Bu konuyla ilgili birçok teori, görüş, hüküm ortaya atılmış, metinler aracılığıyla sonuçlar çıkartılmış, mezhep âlimlerinin yapmış olduğu içtihat, fikir ayrılıkları ve kıyas bulunmaktadır. Âlimlerin yapmış olduğu rehberlikler boşanma hükümlerinde söylediklerine sebebiyet vermiştir. Bu araştırmada yapılmak istenen şey, eser sahibinin derlemiş olduğu bir grup Müslüman âlimlerin görüşlerinin önemli bir kısmını ele almaktır. Çalışmamızda“Tuhfetu'l-Ahbar âlâ Durri'l-Muhtâr”adlı haşiyenin boşanma kitabını incelemeye odaklanılmıştır. Bununla birlikte“Boşanma”kitabının başından“Hastanın Boşanması”adlı bölümüne kadar çalışılmıştır. Tez iki bölüme ayrılmaktadır: Birinci bölüm Teorik Kısım'dan oluşmaktadır ve kendi içinde beş bölüme ayrılmaktadır. Birinci bölümde metin sahibi İmam ve Hatip et-Timurtâşî'nin kişisel ve bilimsel hayatı, eserleri incelenmekle birlikte metnin tanıtılması ve önemi ele alınmıştır. Birinci bölümün ikinci kısmında Şerh sahibi İmam el-Haskefi'nin hayatını ele alınmıştır. Bunun yanı sıra kişisel ve bilimsel hayatından ve metnin şerhinin öneminden bahsedilmiştir. Birinci bölümün dördüncü kısmında Haşiye'nin sahibi olan müellifin içinde yaşadığı çağ ve onun bilimsel, siyasi, ekonomik ve kültürel yönü araştırılmıştır. Birinci bölümün beşinci ve son kısmında ise kitabın incelenmesine yer verilmiştir. Tezde bağlı kalınan nüshaların betimlemesine yer verilmiştir. İlerleyen bölümlerde bu nüshaların araştırılması esnasında izlenilen metotlar ve karşılaştırılmaların nasıl ele alındığı ortaya koyulmuştur. Tezde bağlı kalınan el yazması nüshalarının fotoğraflarına yer verilmiştir. İkinci bölüm ise boşanma kitabı ile başlayan, hastanın boşanma kısmı ile biten metnin incelemesinden oluşmaktadır. Son olarak ise sonuç kısmı ile tezi sonlandırdık. Ayrıca tezin sonuna kaynakların, özel isimlerin ve araştırılan bölümdeki kitapların fihristi eklenmiştir. İkinci bölümde de boşanma konusu hakkında araştırdığımız ve elde ettiğimiz bilgilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The issue of divorce is a Thorny issue in the Islamic Fiqh of it's different doctrines and orientations and many theories opinions judgements and conclusions were put together with the text and measurements and that scholars worked on opinions on which their doctrines differed and they pointed to the directives that led to what they said in the rulings on divorce. And what we have achieved in this research deals with an important aspect of those opinions that the author mentioned about a group of Muslim scholars. Where our research focused on achieving the divorce book from the footnote called (Tuhfat Al-Akhiyar alaa Al-Dur Al-Mukhtar) until the patient's divorce. The research was divided into chapters، chapter one is the academic department that we divided it into five sections we talked in the first section about the life of the author of the book Imam Al-khatib Al-Tamartashi where we covered his personal life and his works and we dealt with the definition of his strength and his importance. And the second of the first chapter we dealt with the translation of Imam Al-Haskafi the owner of the commentary we also showed his personal and scientific life and showed the importance of his explanation of the book. Then the third of the first chapter we dealt with the life of the footnote owner that we achieved Ibrahim bin Mustafa Al-Halabi. And in the fourth section of the first chapter we talked about the era of the author of the footnote and we discussed it from a scientific political، economic and cultural point of view. Then in the fifth and final section of the first chapter we made a study of the book and we talked about it's title and the author's resources in the description of the copies that we adopted in the investigation. We then showed our approach to achieving these copies and how to meet them and developed pictures for the copies of the manuscripts that we adopted in our investigation. After that comes the second chapter of the research in which we dealt with the investigation of the text that begins with the book of divorce and ends the patient's section. Then after that we ended with a conclusion and we have indexed the source and reference indexed the media and an index of the names of the books mentioned in the section that was achieved. And in the second chapter we mentioned the investigation of divorce.