Üniversite öğrencilerinde dini inancın toplumsal güvenlik ve olaylarla olan ilişkisinin incelenmesi (Cumhuriyet Üniversitesi örneği)
The relation between social security and religious beliefs of university students (Evidence from Cumhuriyet University)
  1. Tez No: 415774
  2. Yazar: HÜSEYİN ÜZÜMCÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DURMUŞ TATLILIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Dini İnanç, Din Sosyolojisi, Toplum, Toplumsal güvenlik, Gençlik, Üniversite gençliği
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu çalışma Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde okuyan öğrencilerin demografik bilgilerini, sosyo-ekonomik ve dini inançlarını irdeleyen ve bunların toplumsal güvenlikle ve olaylarla olan ilişkisini karşılaştırmalı olarak ele alan bir araştırmadır. Araştırmanın örneklem grubu Cumhuriyet Üniversitesinde beş farklı fakültenin son sınıflarında okuyan 400 kız-erkek öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmamız giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümü; araştırmada karşılaşılan problemler, araştırmanın amacı ve önemi, araştırmanın hipotezleri, sınırları, araştırmanın yöntemleri kısmından oluşmaktadır. Birinci bölümde; gençlik, üniversite gençliğinin tanımı ve özellikleri, gençliğin sosyalleşmesi, din, dini inanç, dini davranış, dini tutum, gençlik ve din kavramlarına yer verdik. İkinci bölümde; Güven, Güvenlik, Toplum, Toplumsal güvenlik, Toplumsal güvenlik ve Bütünleşme, Sosyolojik Açıdan Din-Toplum ve Güvenlik İlişkisi ve İslam Dinine göre Güvenli Toplum kavramlarına yer verdik. Üçüncü bölümde ise; araştırmada elde edilen bulgular ve yorumlar, sonuçların özeti ve öneriler mevcuttur. Araştırmamıza kaynaklık edecek olan verileri toplama aşamasında ise nicel araştırma tekniklerinden faydalanılmıştır. Araştırmanın uygulama kısmında ihtiyaç duyulan verilerin elde edilmesinde ise ana veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmıştır. Anketlerden elde edilen verilerin çözümlenmesinde SBSS 14.0 (for Windows) bilgisayar programından yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study which is investigating the demographic information, socio-economic and religious beliefs of students attending to Sivas Cumhuriyet University and viewing them as a comparative relationship between social security. Sample group of the study consists of 200 male-female students attending to the final year of five different faculties in Cumhuriyet University. Our investigation is composed of the introduction plus three sections. Introduction section contains following parts; youth, definition and characteristics of university youth, the socialization of youth, religion, religious belief, religious behavior, religious attitudes, the concept of youth and religion concepts. 2 nd section contains following parts: trust, safety, society, social safety, social safety and integration, from sociological perspective religion and society, According to Islam secure society concepts. Findings obtained from the study and their explanations, summary of the results and suggestions are present in the 3rd section. At the phase of data collection which will be the source of our research has benefited from quantitative research techniques. At the obtaining of data which required in the application of the research has been used survey technique by the main data collection tool. To analyze the data obtained from the survey has benefited from the SPSS 14-0 (for windows) computer program. Key Words : Religious Belief, Sociology of Religion, Society, Social Security, Youth, University Students.