Alevî- Bektâşi inançlarında sembol ve motifler
Symbols and motifs in Alawite-Bektashi beliefs
- Tez No: 415777
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ AVCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Alevî-Bektaşî, motif, sembol, Alawite-Bektashi, symbol, motif
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Geçmişte olduğu gibi günümüzde de insanların hayatlarında yaygın bir şekilde kullanım alanı bulan sembol ve motifler, Alevî-Bektaşî inançlarında önemli bir yer tutmaktadır. Bu sembollerin oluşması ve anlamlandırılmasında dinlerin çeşitli ölçülerde etkisi olmuştur. Özellikle İslâmın yayılması ve Türklerin Anadolu'ya göçleriyle, Alevî-Bektaşîlerin kullandığı sembollerden bazıları, onların geçmiş inançlarının izlerini taşırken, bazıları ise Hıristiyanlık, Budizm ve Zerdüştlük gibi dinlerden izler taşımaktadır. Sembol ve motiflerin çıkışlarında rol oynayan en önemli unsurlardan bazıları da halkın içersisinden çıkan mitler, masal, destan ve hikâyelerdir. İslâmi inançlarda güç, kuvvet, hâkimiyet ve hükümdarlığı sembolize eden sembol ve motifler daha sonraki dönemlerde Alevî-Bektaşî inançlarının da arasına girmiş ve şekillenmiştir. Bu motif ve sembollerin bazıları kutsal kabul edilirken bazıları da olumsuz özellikleri ile öne çıkmıştır. Biz bu çalışmada, günümüzde hâlâ önemini ve yerini koruyan Alevî-Bektaşî inançlarındaki sembollerin ve motiflerin, tarihsel arka planlarını ve ne anlam ifade ettiklerini tespite çalışacağız.
Özet (Çeviri)
As in the past like today, religious symbols and motifs in human beeing's life used were very important, finding a common area of the symbols and motifs, has an important place among Alawite-Bektashi beliefs. Formation and the meaning of these symbols of religion has been the effect of various sizes. With the spread of Islam and Turkish migrations into Anatolia, some of the symbols and motifs used by Alawite-Bektashi, symbolized by their pastbeliefs, while others, such as, Christianity, Buddism and Zoroastrianism is a religious symbol. Symbols and motifs are some of the most important elements that play a role in the origin of the public mess from myths, legends and epics. In Islamic belief, power, strength, domination and symbol which symbolizes the reign and motifs, entered in Alawite-Bektashi traditions in later periods, Power, strenght, dominance and negative features of his reign, as well as symbolizing the holy motifs and symbols that stand out with symbols used in Alawite-Bektashi traditions. In this study, we try to determine the historical background, what they really mean, the importance and place of the symbols and motifs, today still preserves in faith.