Türkiye'de yeni kamu yönetimi bağlamında sağlık hizmetlerinin etkinliği ve kalitesi açısından sağlıkta dönüşüm
Health tranformation program regarding the efficiency and quality within the new public administration point of view in Turkey
  1. Tez No: 415776
  2. Yazar: GÜLER ARSLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. RACİ KILAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Sistemi, Yerel Yönetim, Merkezi Yönetim, Hizmetleri, Kamu Hizmetleri, Sağlık Reformu, Aile Sağlığı, Kamu Hastaneleri Birliği, Yeni Kamu Yönetimi, Health System, Local Goverment, Central Goverment, Public Services, Health Reform, Family Medicine, Public Hospital Associations, New Public Management, Good Governance
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Kamu hizmetleri içinde sağlık hizmetleri çok önemli bir yer tutmaktadır. Sağlık hizmetleri merkezi yönetim tarafından yerine getirilmekte fakat bu konuda yeni model arayışları devam etmektedir. İnsanları ihtiyaçları ve beklentileri hızlı bir şekilde artmaktadır. Bu amaçla 21.yüzyılın ilk çeyreğinde kamu hizmetlerinde yeniden yapılanma çabalarından sağlık hizmetleri de etkilemektedir. Nüfus artışı, demografik yapının değişmesi, insanların beklentileri sağlık hizmetlerinin artmasına neden olmaktadır. Türkiye'de 1980'lerde başlayan kamu hizmetlerinde reform çalışmaları 2003'lu yıllarda ivme kazanmıştır. Bu reform sürecinde sağlık hizmetlerinin örgütlenmesinde ve sunumunda önemli değişiklikler gerçekleşmiştir. Sağlık hizmetleri değişik türlere ayrılır. Bunlar Koruyucu, tedavi ve rehabilite edici hizmetlerdir. Özellikle koruyucu sağlık hizmetlerinin bir kısmı yerel yönetimlerce yerine getirilmektedir. Bu çalışmada 2003 ile 2012 yılları arasında gerçekleşen sağlık reformu üzerinde yoğunlaşılmıştır. Buna ek olarak yerel yönetimlerin sağlık hizmetleri konusundaki rolleri de analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Health services are very importantpart of public services. Healt services are producing centrally but the alternative models searching arecontinuing. The needs and expectations of the people are increasing rapidly. For this aim, health system were affected by the effords to restructure public services in the first quarter of the 21.century. Populationincrease, changin of the demographic structure, people's expectations lead to increase in the healt services: InTurkey with the reform in the public services that started in 1980s gained momentum in 2003s. By this reform fundemantal changes in organizing and offering healt services have assinged. Health services are being diversity. These are preventive, care and therapeutic heatl services. Some part of the preventive healt services can produce by local goverments. In this resarch we have focussed on the health refoms between 2003-1012 in Turkey. In addition to this the role of the local goverments about the health services are analyzied