Lise öğrencilerinin şiddet ve değer eğilimlerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi(Rize ili örneği)
Investigation of tendency of violence and value of high school students according to some variables
- Tez No: 415799
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. FATİH GENÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Religion, Education and Training, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Şiddet, manevi ve insani değerler, aile, okul, medya, Violence, moral and humane values, family, school and media
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 271
Özet
Araştırmamızda şiddet eğilimiyle, değer eğilimi arasındaki ilişki incelenmiştir. Bunun için şiddet ve değer ölçekleriyle öğrencilerin şiddet ve değer eğilimlerinin durumu belirlenmiş; bağımsız değişkenler vasıtasıyla, ikisi arasındaki ilişki ortaya çıkarılmıştır. Araştırmada kullanılan değer eğilim ölçeği (MİDÖ) araştırmacı tarafından bu çalışma için geliştirilmiştir. Manevi-İnsani Değerler Ölçeği 4 alt boyuttan oluşmaktadır. Araştırmamızın ortaya çıkardığı en genel bulgu; şiddet ile değerler arasında negatif bir korelasyon olduğudur. Yani şiddet eğilimi arttıkça değer eğilimi azalmakta, değer eğilimi arttıkça şiddet eğilimi azalmaktadır. O halde aile ve okulda gerçekleştirilecek manevi-insani değerlerin eğitimi şiddetin azaltılmasında önem arz etmektedir. Medyanın ise bu süreçte bütün organlarıyla negatif bir faktör olmasının önüne geçilmelidir.
Özet (Çeviri)
In our study the relation between tendency to violence and propensity for value has been surveyed. For this reason, students' propensity for violence and value has come to light via scaling factor for violence and value,on the other side by means of independent variables the relation in between has been brought to light. Value tendency scale (MIDO) used in study was developed for this investigative by researcher. The scale of Sprirutual Humanistic Values consist four sub extents. The general finding of our survey shows negative correlation between violence and values. With this purpose in mind,humane and moral- oriented eduaction by family and school is of prime importance in reducing the violence. The media should not be allowed to be any negative factor within that period.