Şemseddîn Sivâsî Dîvânı (İnceleme-Metin)
Dîvân of Şemseddîn Sivâsî (Review-Text)
- Tez No: 415798
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİM YILDIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk-İslâm Edebiyâtı, Şemseddîn Sivâsî, Dîvân, Turkish-Islâmic Literature, Şemseddîn Sivâsî, Dîvân
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk İslam Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 395
Özet
Osmanlı Devleti'nin altın çağını yaşadığı bir dönemde yaşayan Şemseddîn Sivâsî, Türk Edebiyâtının önemli mutasavvıf şâirleri arasında yer alır. O, müeddib, muhaddis, müfessir, fâkih, şârih ve müverrih sıfatlarına sâhip çok yönlü bir müelliftir. Bu bağlamda kaleme aldığı 23 eserle velûd bir yazar olduğunu göstermiştir. Dîvân, bir şâirin şiirlerini barındıran mecmûanın genel adıdır. Bu mecmûalar, şâirlerin kaleme aldıkları eserler arasında en önemli olanıdır. Dîvân sâhibi olmak şâirler arasında büyük bir saygınlığın ifâdesidir. Şemseddîn Sivâsî de dîvân sâhibi mutasavvıf şâirler arasında yer almaktadır. Bu çalışma, Şemseddîn Sivâsî Dîvânı'nın inceleme ve tenkitli metnini içermektedir. İnceleme kısmında; Dîvân, şekil ve muhtevâ yönünden çeşitli alt başlıklar altında tetkik edilmiştir. Tenkitli metin kısmında ise sekiz nüshadan hareketle Dîvân metni hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Şemseddîn Sivâsî who lived in a golden period age of the Ottoman Empire, that among the most important sufi poets of Turkish literature. He is a versatile author with litterateur, traditionist, exegete, faqih, commentator and historian attributions. In this context, he demonstrated that he is a creative writer with writing 23 works. Dîvân is the general name of the magazines that collected a poet's poem. These magazines are the most important works among poets works. Having a dîvân is the expression of a great reputation among poets. Şemseddîn Sivâsî also one of the sûfî poets with a dîvân. This study involves the examination and the critical texts of Şemseddîn Sivâsî's Dîvân. In the examination section, the Dîvân was examined in some sub-headings in terms of form and content. İn the critical texts section, the Dîvân was formed by comparing eight copies.