Ahmet Rindî'nin hayatı ve tasavvuf anlayışı
Ahmet Rindî's life and his conception of sufism
- Tez No: 415826
- Danışmanlar: PROF. DR. KADİR ÖZKÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Türk Dili ve Edebiyatı, Religion, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ahmet Rindî, Melâmet, Rind, AĢk, Vahdet-i Vücûd, Sivâsî, Ahmet Rindi, Malamati, Rind, Love, Unity of Existence, Sivasi
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 279
Özet
Sivâsî Ailesi'ne mensup Ahmet Rindî'nin hayatını ve tasavvuf anlayışını konu ettiğimiz tezimiz iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Ahmet Rindî'nin hayatına dair bilgilere yer verilmiştir. Tezimizin ana gövdesini oluşturan ikinci bölümde ise, şairin tasavvufi düşüncesini ortaya koymak amacıyla şiirlerinden elde ettiğimiz bilgiler çerçevesinde tasavvufî kavramlara bakışı ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Teze, şair hakkında genel bir değerlendirme yaptığımız sonuç bölümü, kaynakça ve ekler bölümüyle son verilmiştir. Ahmet Rindî 20. yy. yaşamış melâmî meşrep mutasavvıf bir şairdir. Yaşadığı yüzyıl, tekkelerin kapatıldığı tasavvuf düşüncesinin zayıfladığı bir yüzyıl olmasına rağmen şair, tasavvuf düşüncesini ve bu düşünceye ait kavramları şiirlerinde büyük bir ustalıkla işlemiştir. İrfânî boyutta vahdet-i vücûd düşüncesini benimseyen Rindî'nin tasavvuf anlayışının temelini“aşk”kavramı oluşturmaktadır. Varlığın yaratılışını aşka bağlayan şair, her fırsatta riyanın manevi anlamdaki tehlikelerine dikkat çekmiş ve yaşantısında bu duyguyu yenebilmenin mücadelesini vermiştir. Bundan dolayıdır ki Rindî, yaşadığı manevi güzellikleri saklama ihtiyacı hissetmiş, şan, şöhret ve meşhur olma gibi kaygılardan uzak durmuş ve bu yüzden de melâmî bir anlayışı benimsemiştir. Şiirlerinde epistemolojik konulara da yer veren şair, tasavvufî bilginin vehbî yönü üzerinde durmuş, Allah hakkında bilgi sahibi olmanın ancak O'nun kendi hakkında bilgi vermesiyle mümkün olabileceği görüşünü savunmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of two main chapters and deals with the life of Ahmet Rindî, a member of Sivâsî family, and his conception of Sufism. The first chapter includes information on the life of Ahmet Rindî. In the second chapter, which forms the main body of the thesis, poet's point of view about the mystical concept was discussed in detail based on the information received from his poetry in order to reveal his mystical idea. A general assessment of the poet is made in the conclusion chapter and the thesis ends with the bibliography and appendices. Ahmet Rindî is a Sufi poet of Melâmî order who lived in the 20th century. Although this century was a harsh period when the lodges were closed and Sufi thought weakened, he committed a great skill in poetry reflecting mysticism and its concepts. Rindî adopted Gnosis dimension of the Unity of Existence and the concept of“love”constitutes the basis of his idea of mysticism. Linking the creation of the existense with love, the poet drew attention to the dangers of hypocrisy in spiritual sense and fought to defeat insincerity in his whole life. That is why, Rindî felt the need to hide the spiritual beauty he lived, refrained from glory, fame and such concerns and so adopted the understanding of Melâmî order. Remarking epistemological issues in his poetry, Sufi scholar focused on the innate dimension of mysticism and argued that it is possible to provide knowledge about God only through His own decleration.