Kadına yönelik cinsel şiddet/ Aydın-Efeler Mahallesi örneği
Examples of violence against women on Efeler Street Aydın
  1. Tez No: 415825
  2. Yazar: KÜBRA PINAR KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞDAŞ DEMREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet, ataerkillik, kadına yönelik şiddet, cinsellik, cinsel şiddet, Gender, patriarchal, Violence against women, sexuality, sexual violence
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, son yıllarda giderek artan kadına yönelik cinsel şiddetin boyutlarını incelemek ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin şiddet üzerindeki etkisini tartışmaktır. Yapılan tez çalışması Aydın merkez Efeler Mahallesi'nde yaşayan cinsel şiddete maruz kalmış kadınlar üzerine odaklanmıştır. Çalışma alan araştırmasına dayanmaktadır. Alan araştırmasında, Efeler Mahallesi'ndeki kuaförlere ve altın günlerine gidilmiştir. Katılımlı gözlem ve derinlemesine görüşme tekniği uygulanmıştır. Derinlemesine yapılan görüşmelerde veri toplama aracı olarak sabit soru formu kullanılmamış olup kadınların yaşadıklarını daha kolay anlatabilmeleri sağlanmaya çalışılmıştır. Kadınların sosyo demografik özellikleri incelenerek şiddete ilişkin duygu ve düşüncelerine yer verilmiştir. Daha sonra kadınların şiddeti nasıl tanımladıkları irdelenmiştir. Çalışma geleceğe yönelik öngörüler ve çözüm önerileri ile tamamlanmıştır. Kadına yönelik cinsel şiddetin temelinde sosyal hayatın tüm alanlarında erkek hegomanyası ile kadının varlığını hiçe sayan cinsiyet ayrımcılığı yatmaktadır. Kadına yönelik cinsel şiddet hem ayrımcılıktan kaynaklanmaktadır hem de ayrımcılığı kuvvetlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is, to examine the aspects of sexual violence which increased in recent years, and to discuss the effects of societal gender inequality on violence. The thesis study focused on the cases of the sexual violence against women on Efeler Street Merkez, Aydın. The study is based on the field works. During the field works, hair dressers and gold day meetings on Efeler Street were visited. The techniques of participant observation and in-depth interview were applied throughout the study. Fixed questioning forms were not used as the data collection tool during the in-depth interviews and the safe environment for women to tell what they experienced was created. Feelings and thoughts of women about the violence were included in the paper, after the analyses of the socio-demographic aspects of the women. The study concludes that the domination of men in every instance of social life and the gender discrimination that treats the existence of women, are the basis of violence towards the women. As the violence against women originates from the discrimination, it also intensifies this discrimination.