Zeynuddin-i Iraki'nin hayatı, eserleri ve hadis ilmindeki yeri
The life, work and place of Zayn al-din al-Irakiin the science of hadith
  1. Tez No: 415855
  2. Yazar: FEHMİ BASKALE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR PAKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Zeynuddîn el-Irâkî, Hadis, Rivayet, Tahrîc, Zeyl, Elfiyye, Zayn al-Din al-Iraqi, Hadith, Narration, Takhrij, Zayl, Alfiyya
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışma, VIII/XIV. asrın meşhur hadis alimlerden Zeynuddîn el-Irâkî'nin hayatı ve hadis ilmindeki yerini ele almaktır. Bu şahsın eserlerinin incelenerek tanıtılması amaçlanmaktadır. Bu çalışma, Zeynuddîn el-Irâkî'nin hadis ıstılahlarına ve hadis usülüne yeni izahlar getirerek katkı sağladığı tespit edilmiştir. Ayrıca, hadis usülü konularını veciz ifadelerle bin beyit halinde tanzim ettiği belirlenmiştir. Eserlerinin asırlarca elyazma olarak çoğaltılıp okutulduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research examines the life of Zayn al-Din al-Iraqi, one of the most eminent hadith scholars of the VIII/XIV century, and his role in the science of hadith. It aims to give a description of his works and life. This study has indicated that he contributed to the science of the methodology and terminology of hadith by new explanations. It has further underlined that he was able to write the subjects of this science in a thousand concise couplets. It has found out that his writings were copied by hand and were taught for centuries in the schools.