Bediüzzaman Said Nursi'nin Alevîliğe bakışı
The view of Bedi̇üzzaman Sai̇d Nursî on Alawi̇sm
- Tez No: 415858
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA EKİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ehl-i Beyt, Şîa, Alevî, Sünnî, Said Nursî, Ahl al-Bayt, Shia, Alawite, Said Nursi
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada, Bediüzzaman Said Nursî'nin Aleviliğe bakışı incelenmektedir. Said Nursî'nin Alevîlikle ilgili düşüncesinin, Şia ile Alevîliği aynı anlamda kullanıp kullanmadığının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışma Said Nursî'nin, Alevîlerin ve Şîa'nın Ehl-i Beyt, Hz. Ali ve On İki imam ile ilgili aynı inancı paylaştıklarını tespit ettiğini göstermiştir. Alevîleri mü'min dairesinde görmüş olduğu, onları ehl-i tevhid saydığı ve Ehl-i Beyt muhabbetini vurguladığı belirlenmiştir. Said Nursî'nin Müslümanlar arasında Alevî -Sünnî ayrılığının giderilmesini önemsediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the approach of Said Nursi to Alawites. It aims to find out his views about Alawites and whether he considers Shia and Alawites as the same thing. The study has showed that Said Nursi highlights that Alewites and the Shia share the same belief about Ahl al-Bayt (family house of the prophet), Hz. Ali and twelve Imams. It has underlined that he accepts Alawites as Muslims and monotheists and that he stresses the importance of the love of Ahl al-Bayt. It has indicated that Said Nursi emphasizes that the division between Sunni and Alawites be eliminated.