Bölgesel kalkınma farklılıklarının giderilmesinde bölgesel kalkınma politikaları ve kalkınma ajanslarının önemi: Karacadağ Kalkınma Ajansı
Regional development policies for eliminating the discrepancy of regional development and the importance of development agencies: Karacadağ Develeopment Agency
  1. Tez No: 415870
  2. Yazar: EMRAH KIRATOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT İNAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Kalkınma Politikaları, Bölgesel Dengesizlikler, Bölgesel Kalkınma, Bölgesel Kalkınma Ajansları, Karacadağ Kalkınma Ajansı, Development Policies, Regional Imbalances, Regional Development, Regional Development Agencies, Karacadağ Development Agency
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu çalışmada, TRC2 (Şanlıurfa-Diyarbakır) bölgesinde, bölgesel kalkınma farklılıklarını gidermede Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın rolü incelenmiştir.Çalışmanın amacı, Karacadağ Kalkınma Ajansının bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasındaki rolünün belirlenmesidir. Çalışma sonucunda,bölgede ekonomik ve sosyal açıdan en büyük sorun teşkil eden alanların eğitim, istihdam, sağlıkve sanayileşme olduğu tespit edilmiştir. Yapılan inceleme, Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın bölgesel dengesizliklerin giderilmesinde sağladığı mali ve teknik desteklerle bu alanlarda iyileşme sağladığını göstermiştir.Ayrıca, ajansın bölgesel kalkınma ve gelişmenin yönetiminde ve yönlendirmesinde kamu sektörü, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasında işbirliğini ve güç birliğini sağlayan yeni bir yönetişim mekanizması ortaya koyduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study; in the region of TRC2 (Şanlıurfa-Diyarbakır), the role of Karacadağ Development Agency in eliminating regional development differences is examined. The aim of the study is to specify the role of Karacadağ Development Agency in economical and social development of the region. As a result of the study, the fields constituting the biggest problems in terms of economical and social aspects in the region are education, employment, health and industrialization. Research conducted shows that there is a betterment in the economical and technical supports of Karacadağ Development Agency in eliminating the regional imbalances. In addition, it is found that in terms of management and guidance to development and processing of the region, the agency executes a governance mechanism in order to supply collaboration and cooperation among private sector, public sector and non governmental organizations.