Sosyal sorumluluk projesi olarak grafik tasarım ve belgeleme
Graphic design and documentation as a social responsibility project
- Tez No: 415890
- Danışmanlar: PROF. TEVFİK FİKRET UÇAR
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Tasarım, Sosyal Sorumluluk, Sosyal SorumlulukTasarımı, Grafik Tasarım, Yeşil Tasarım, Sustainable Design, Social Responsibility, Socially Awareness Design, Graphic Design, Green Design
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 264
Özet
Grafik tasarımcılar, dünyanın kültürel görsel dokusunu oluşturmada, toplumu etkilemede ve istediği doğrultuda yönlendirmede önemli bir rol oynamaktadır. 21.yy'da gözle görünür bir biçimde kaynakların azalması, çevresel olumsuz faktörlerle ekolojik dengenin bozulması, hastalıklar v.b. gibi toplumu derinden etkileyen sorunlar, grafik tasarımcıları sosyal sorumluluk alanında tasarım çalışmalarına yönlendirmiştir. Sosyal sorumluluk kavramı, sosyal ve çevresel konularda duyulan kaygıları, sıkıntıları ortadan kaldırmak için yapılan çalışmalar bütünü olarak değerlendirilebilir. Bu kavrama göre bireylerin yaşadığı topluma, ülkesine ve hatta dünyaya yönelik sorumlulukları bulunmaktadır. Araştırmanın amacı, görsel bir iletişim aracı olan grafik tasarımın, sosyal sorumluluk kavramı kapsamında toplumu bilinçlendirme ve değişimi gerçekleştirebilme gücünü ortaya koyabilmektir. Bu amaç doğrultusunda karma araştırma yöntemi ile desenlenen araştırmada, ülkemizdeki sokak hayvanlarının sorunlarına ve çözüm önerilerine ilişkin belgesel film, kamu spotu, billboard ve afiş tasarımları hazırlanmıştır. Araştırmanın örneklemini oluşturan kız ve erkek toplam 311 ortaokul öğrencisine, belgesel film izlettirilmiş ve sokak hayvanları konusunda farkındalıklarını ölçmek amacı ile belgesel izlemeden önce ve sonra anket uygulanmıştır. Anket verilerinden elde edilen bulgular yorumlanmış; sosyal sorumluluk kapsamındaki grafik tasarım uygulamalarının öğrencilerde sokak hayvanları konusundaki farkındalık düzeyini arttırdığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Graphic Designers plays an important role in effecting and orienting society and creating visual cultural texture of the world. Issues like visible depletion of the resources, deterioration of ecological balance with environmental adverse factors, diseases etc. that deeply affect the society in the 21st century, has led graphic designers to create design works in the social responsibility field. The term social awareness can be evaluated as the all the works that are carried out to eliminate the concerns and problems about social and environmental issues as a whole. According to this term, individuals have responsibilities towards the society they live in their country and even towards the world. The aim of the research is to set forth the role of graphic design which is an effective communication tool in raising awareness of the society about social responsibility and its power to create change the review. In accordance with this purpose, in the research that has been shaped with mixed research method, a documentary film, a public spot, billboards and posters that address the issues of the street animals and give solution suggestions. The documentary was presented to the 311 secondary school students consist of girls and boys that comprise the study sample of the research and in order to measure their awareness regarding the street animals, surveys were conducted before and after they watched the documentary. The findings that are obtained from the survey data were interpreted; and it was concluded that the graphic visual design applications within the scope of the social responsibility increases the level of awareness about the subject matter of street animals.