Cam şekillendirme yöntemleri ve kişisel yorumlar
Techniques of glass production and personal interpretations
- Tez No: 415891
- Danışmanlar: PROF. SONER GENÇ
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Cam, Şekillendirme, Üretim, Yöntem, Sanat, Yorum, Glass, Shaping, Technique, Production, Art, Interpretation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Zengin bir kültür üzerinde yaşadığımız Türkiye toprakları birçok farklı alanlarda olduğu gibi, cam alanında da köklü bir mirasa sahiptir. Geçmişten gelen üretimdeki tasarım ve teknik zenginlik, günümüzdeki cam üretim yöntem çeşitliliğine de yansımaktadır. Bu nedenledir ki tezin yazımında, cam üretim yöntemlerinin çeşitliliği ve bu yöntemlerin barındırdığı teknik incelikler araştırılmıştır. Bu tez kapsamında çok geniş bir araştırma ve uygulama alanına sahip olan cam üretim yöntemlerinin öncelikle tarihçesi özetle verilmiştir; ayrıca Türkiye'deki cam üretiminin geçmişten günümüze, tarihçesine değinilmiştir. Bugüne kadar bilinen cam üretim yöntemlerine ek olarak kişisel cam üretim yöntemi önerileri de sunulmuştur. Şekillendirme yöntem önerisi ile ilgili atölye deneyleri yapılmış, sonuçlarına yer verilmiştir. Sonuç kısmında ise tez kapsamında uygulamaları yapılmış olan farklı şekillendirme yöntemleri tartışılmıştır. Tezin içerdiği araştırmaların, açıklamalı uygulamalarının literatürü zenginleştireceği, ilgili sanatçı ve araştırmacılara faydalı bir kaynak oluşturacağı umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Turkey, as in many other fields, also owns a very old heritage in the field of glass production. The diversity that derives form the past, reflects itself as a versatility in today's glass production. With this study, different kinds of glass production methods and the hints that each technique keeps inside has been aimed to be observed. In the wide field of the subject 'glass production', the history of glass production has been mentioned firstly. Afterwards, the known techniques that have been used in glass production have been explained with suitable examples. Besides, personal suggestions about glass shaping have also been discussed. These technical suggestions have been applied in the glass workshop. Tests about the suggested methods have been done and the results observed. In the conclusion part, the applications of the methods that have been mentioned in the thesis, have been discussed. It is hoped that this thesis, will be a useful source in the literature of glass art for other artists and researchers in this field.