Otel işletmeleri temizlik sürecinde malzeme ihtiyaç planlamasına yönelik bir bilgi sistemi önerisi
An information system for material requirement planning in hotels housekeeping process
  1. Tez No: 415907
  2. Yazar: MUNE MOĞOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. C. HAKAN KAĞNICIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Otel, Temizlik Süreci, Bilgi Sistemi, Malzeme İhtiyaç Planlaması, Hotels, Housekeeping, Information Systems, Material Requirement Planning
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
İçinde bulunduğumuz postmodern çağda, veri takibinin ve günlük operasyonların çeşitli yazılımlar aracılığıyla takip edildiği bilinmektedir. Emek yoğun sektörlerden biri olan oteller için de bu durum kaçınılmazdır. Tez çalışması kapsamında; veri ve stok denetimini, sipariş ve satın almayı kolaylaştıracak, malzeme tüketimlerini ve temizlik sürecinin bir bütün olarak takip edilmesini sağlayacak bir bilgi sistemi tasarımı amaçlanmaktadır. Çalışma, beş yıldızlı zincire bağlı bir şehir otel örnekleminde gerçekleştirilen bir eylem araştırması (case study) olup, çalışmanın örneği, amaçlı (yargısal) örneklem türlerinden biri olan tipik durum örneklemesidir. Veri toplama araçları; gözlem, görüşme ve doküman analizi (prosedür ve formlar) kullanılmıştır. Böylece malzeme ihtiyaç planlaması modelinin girdileri olan; tahmini oda satışları, ürün ağaçları, stok durum kayıtları ve sipariş süreci elde edilmiştir. Sistem analizi ve tasarımı sonucunda, otellerin temizlik süreci için malzeme ihtiyaç planlamasına yönelik bilgi sistemi geliştirilmektedir. Bu yazılım, Web tabanlı olup, veri tabanı yönetim sistemi olarak SQL 2008 R2 kullanılmakta, kodlamalar C #'la yapılmıştır. Model tabanında yer alan öngörü aracı rezervasyon tahminlerini yapmaktadır. Yazılımda toplam altı modül yer almaktadır. Bu modüller; Yönetim, İşlemler, Raporlar, Tanımlamalar, Çamaşırhane ve Kullanıcı'dır. Bu yazılım, otel temizlik sürecinde malzeme kullanımını ve malzeme akışını kontrol ederken; aynı zamanda stokları takip eden ve raporlar sunan, kullanıcı dostu bir sistemdir.
Özet (Çeviri)
Today, in postmodern era, it is known that most of the operations and data monitoring has been done by software packages. It is inevitable for hotels which is one of the labor intensive sectors. Within the context of this study, it is aimed to establish an information system that will control and save data, make order and purchase operations easy and monitor material usage and cleaning process as a whole. It is a case study that is implemented in one of the foreign chain hotels settled in Ankara and sample of the study is the typical sampling, which is one of the type of purposive sampling. Data collecting tools are; survey, interview and document analyses. Therefore forecasted room sales, bill of materials, stock information, ordering process which are inputs for Material Requirement Planning (MRP) are collected. After having system analyses and design, an information system for MRP has been developed for hotels in cleaning process. This software is a web based system and its database management system is SQL Server 2008 R2 and all codings are made by C #. Forecasting tool in the model base forecasts reservations. This software has 6 modules; Management, Operations, Reports, Definitions, Laundry and User. While this software controls the material flow and material usage in the process of hotel cleaning, at the same time it is an user friendly system that monitors and controls stocks and presents reports.