Yönetici ve çalışma arkadaşları desteği ile yaşam doyumuna ilişkin öğretim elemanlarının algıları
Academicians' perceptions regarding supervisor support, co-worker support and life satisfaction
  1. Tez No: 415911
  2. Yazar: ELİF YAZICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENAY SEZGİN NARTGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretim Elemanı, Yaşam Doyumu, Yönetici Desteği, Çalışma Arkadaşları Desteği, Academician, Life Satisfaction, Supervisor Support, Co-Worker Support
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu araştırma yönetici ve çalışma arkadaşları desteği ile yaşam doyumuna ilişkin öğretim elemanlarının algılarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Çalışma evreni, 2014-2015 eğitim öğretim yılı süresince Abant İzzet Baysal Üniversitesinde çalışmakta olan 778 öğretim elemanından oluşmaktadır. Çalışmaya katılan öğretim elemanı sayısı 317 kişidir. Araştırmada“Yaşam Doyumu Ölçeği”,“Çalışma Arkadaşları Desteği Ölçeği”,“Yönetici Desteği Ölçeği”ve demografik özellikleri belirlemek adına kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde Korelasyon Analizi, Kruskal Wallis H Testi ve Mann Whitney U Testi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, öğretim elemanlarının yaşam doyumları cinsiyet ve yaş değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermezken, mesleki kıdem, kurum kıdemi, medeni durum ve unvana göre istatistiksel olarak anlamlı biçimde farklılaşmaktadır. Öğretim elemanlarının çalışma arkadaşları desteği algıları cinsiyet, yaş ve medeni durum değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık göstermezken mesleki kıdem, kurum kıdemi ve unvan değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermektedir. Öğretim elemanlarının yönetici desteği algıları ise cinsiyet, yaş, mesleki kıdem, medeni durum ve unvan değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermezken, kurum kıdemi değişkenine göre istatistiksel olarak anlamlı biçimde farklılaşmaktadır. Ayrıca yaşam doyumu ile çalışma arkadaşları ve yönetici desteği arasında anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişkinin olduğu bulunmuştur. Araştırma bulguları, ele alınan değişkenlerin kuramsal çerçevesi ve diğer araştırma bulguları göz önünde tutularak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the academicians' perceptions regarding supervisor support, co-worker support and life satisfaction. In the study, a survey method in a quantitative research approach was adopted. The study was carried out with the target population, which consists of 778 academicians working at Abant Izzet Baysal University during the 2014-2015 academic term. Consequently, a total of 317 academicians participated voluntarily. Throughout the study, three different scales; namely,“Satisfaction with Life Scale”,“Co-Worker Support Scale”, and“Supervisor Support Scale”were used. In addition, a Personal Information Form developed by the researcher was utilized to gather academicians' socio-demographic information. To analyze the data collected in the study, correlation, Kruskal Wallis H Test and Mann Whitney U Test were computed. The results of the study revealed that life satisfaction of academicians displayed no significant difference regarding gender and age; on the other hand, there were statistically significant differences based on length of service, length of organizational service, marital status, and title. In addition, academicians' perceived co-worker support did not differ depending on gender, age, and marital status while it demonstrated significant differences in relation to length of service, length of organizational service, and title. Moreover, academicians' perceived supervisor support showed no significant difference in terms of gender, age, length of service, marital status, and title whereas it demonstrated significant difference with regard to length of organizational service. The results of the study also indicated that there were statistically significant positive relationships between life satisfaction and perceived co-worker support, supervisor support. The results were discussed along with the strengths and limitations of the study and suggestions for future researches were made in the study.