Öğretmenlerin iş doyumu ile pozitif psikolojik sermaye düzeylerine yönelik görüşleri (İzmir-Foça ilçesi örneği)
Investigation of the relationship between job satisfaction and positive psychological capital (iZzmir-Foça sample)
  1. Tez No: 415910
  2. Yazar: DENİZ SARICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKAN ARGON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İş Doyumu, Pozitif Psikolojik Sermaye, Öğretmen, Job Satisfaction, Positive Psychological Capital, Teacher
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin iş doyumu ve pozitif psikolojik sermaye düzeylerine ilişkin görüşlerini tespit ederek, görüşleri arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını ve öğretmen görüşlerinin kişisel değişkenlere göre anlamlı fark ortaya koyup koymadığını belirlemektir. İlişkisel tarama modeli ile yürütülen çalışmanın evrenini 2014-2015 eğitim öğretim yılında İzmir ili Foça ilçesindeki okullarda çalışan 290 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada ilkokul, ortaokul ve liselerde çalışan 167 öğretmene ölçme aracı dağıtılmıştır. Araştırmada ölçme aracı olarak İş Doyumu Ölçeği ve Pozitif Psikolojik Sermaye Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde frekans, yüzde, Mann Whitney U, Kruskal Wallis ve Spearman Rho korelasyon analizi yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre öğretmenlerin iş doyumuna yönelik toplamda görüşleri'kısmen katılmıyorum' düzeyindedir. İş doyumu ölçeğinin alt boyutlarına ilişkin puanlar incelendiğinde ise en yüksek ortalama 'ödüllendirme' boyutunda, en düşük ortalama'terfi' boyutundadır. Araştırmaya katılan öğretmenlerin pozitif psikolojik sermayeye ilişkin görüşleri“tamamen katılıyorum”düzeyindedir. Pozitif psikolojik sermaye ölçeğinin alt boyutlarına ilişkin ortalamalar incelendiğinde ise en yüksek puan 'güven' boyutunda, en düşük puan ise 'iyimserlik' boyutundadır. İş doyumu ve pozitif psikolojik sermayeye ilişkin öğretmen görüşleri kişisel değişkenlere göre incelendiğinde ve toplam ölçek ve alt boyutlara ilişkin puanlarda cinsiyet ve öğretim şekline göre anlamlıfarklılık ortaya çıkmamıştır. Yaş ve çalışma süresi değişkenleri ise iş doyumu ve pozitif psikolojik sermayeye ilişkin öğretmen görüşlerindeanlamlı farklılık göstermiştir. Ayrıca iş doyumu ölçeği öğrenim durumu, branş, mezun olunan fakülte, okul türü ve öğretmen sayısı değişkenlerine göre farklılaşırken, pozitif psikolojik sermaye ölçeği de medeni durum değişkenine göre farklılaşmıştır. İş doyumu ve pozitif psikolojik sermayeye ilişkin öğretmen görüşleri açısından toplam ölçekler arasında anlamlı ilişki ortaya çıkmazken alt boyutlar arasında çeşitli ilişkiler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study by identifying teachers' views on job satisfaction and the positive psychological capital level, that there is a significant correlation between the views and opinions of teachers to determine whether the facts revealed significant differences according to personal variables. The universe of research with correlative model consists of 290 teachers working in Foça district of İzmir in 2014- 2015 educational year. In the study assessment tool was distributed 167 teachers working in primary, secondary and high schools. As a measurement tool in the research, Job Satisfaction Scale and Positive Psychological Capital Questionnaire were used. In analyzing the data, frequency, percentage, Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis and Spearman Rho correlation analysis were performed. According to the results obtained from the study, total view of the teachers' job satisfaction's level is partly disagree. When job satisfaction scores on the subscales of the scale analyzed the highest average is 'reward' and the lowest average is 'promotion'.The teachers opinions on positive psychological capital is“completely agree”. Considering the average sub- scale of positive psychological capital scale, the highest score is in 'trust', while the lowest score is in 'optimism'. When the teacher views related to job satisfaction and positive psychological capital were examined by personal variables and significant differences according to gender and education have emerged in the total scale and subscale scores. Age and working hours variables showed significant differences in opinion about the teacher job satisfaction and positive psychological capital. In addition, job satisfaction scale differed according to variables such as education level, branch, faculty, type of school and number of teachers, positive psychological capital scale also differed according to the marital status variable. In terms of teachers' opinions on job satisfaction and positive psychological capital, meaningful relationship doesn't arise between total scales, meaningful variety of relationships are identified among sub-dimensions.