Karagöz gazetesi transkript ve değerlendirmesi (numara 19-36)
Karagöz newspaper transcript bream and assessment (no. 19-36)
  1. Tez No: 415940
  2. Yazar: MİKAİL DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMZA ALTIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Tarih, Journalism, History
  6. Anahtar Kelimeler: Karagöz, Karagöz Gazetesi, Mizah Gazetesi, Karagöz Gazete, Karagöz Gazetesi 19 – 36 Numaralı Nüshaları Transkript ve Değerlendirmesi, Karagöz Mizahi Gazete, Karagoz, Karagoz Newspaper, Humor, 19 - 36 number copies of Karagoz Newspaper, Karagoz Humor Newspaper
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 316
Özet
Ülkemizde gazetenin yayın hayatına başlamasından günümüze kadar bir asırdan fazla bir dönem geçmiştir. Bu süreç içinde farklı dönemlerde yayımlanan kısa ve uzun ömürlü birçok siyasi gazete ve mecmua çıkartılmıştır. Nitekim Takvim-i Vekayiʽ, Ceride-i Havadis gibi gazetelerin yanında Letaif-i Asar (1868), Diyojen (1870), Latife (1874), Geveze (1875), Karagöz (1908) , Cadaloz (1911) gibi mizahi dergiler de yayınlanmıştır. Karagöz Gazetesi önemli ve devletin siyasi, idari, sosyal olarak genel resmini yansıtması bakımından geneldir. Gazeteler dünya kamuoyunda önemli bir yere sahip olmuş; dünya ve ülke sosyal ve siyasi durumu hakkında bilgiler de içermektedir. Osmanlı mizah basınının ortaya çıkışı, 19. yüzyılın ikinci yarısından sonraya denk düşmektedir. 1856 yılında Osmanlı Devleti'nde ilk çıkan mizah dergisi yayınlandı. Osmanlıca olarak yayınlanan ilk mizah dergisi ise 1870 yılında çıkmaya başlayan Diyojen'dir. 1870-1877 yılları arasında toplam 20 Osmanlıca mizah dergisi çıkarıldı. Heyet-i Mebusan, 1877 yılında mizah dergilerinin yayınlanmasını yasakladı. Bu yasak, ancak 1908 yılında anayasanın yürürlüğe girmesi ile kalktı. II. Meşrutiyetle beraber fikirlerin önündeki engellerin kalkmasıyla birçok konuda olduğu gibi gazete ve dergilerin yayılmasında da hızlı gidişatlar olmuştur. Karagöz'ün yazı macerası II. Meşrutiyet'in ilanından sonra başlar. Gazetenin imtiyaz sahipliğini Ali Fuad Bey yapmıştır. Haftanın iki günü (Çarşamba ve Cumartesi) neşir edilmiştir. Mizah gazetesi olması hasebiyle günlük konuşmalara ve halk deyişlerine yer verilmiştir. Gazete dönem itibariyle edebi, felsefi, siyasi, güncel gibi hemen her konu hakkında bilgi verir. Bu nedenle yayın hayatında uzun süre ayakta durmayı başaran ender gazetelerden olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT KARAGÖZ GAZETESİ TRANSKRİPT VE DEĞERLENDİRMESİ (Number 19-36) DEMİR, Mikail M. A. Thesis, Department of History Supervisor: Doç. Dr. Hamza ALTIN October 2015, 331 pages Our country has gone through a period that more than a century since the start of the broadcasting newspaper. During this process many newspapers and magazines which have short and long service life have been published in different periods. Indeed Calendar-i Vekayi', Ceride Havadis next to the newspaper Letaif-i Asar (1868), Diyojen (1870), Latife (1874), Geveze (1875), Karagoz (1908), Vixens (1911) as humorous magazines were published. Also humorous magazines like Karagöz (1908), Cadaloz (1911) were published with Takvim-i Vekayiʽ and Ceride-i Havadis Newspapers. Karagoz Newspaper is important and general in terms of reflecting the overall image of state's political, administrative and social. Newspapers had an important place in world public opinion, and contains information about the social and political situation of world and countries. The emergence of the Ottoman humor press was corresponds to the second half of the 19th century. In 1856, the first humor magazine published in the Ottoman Empire. The first humor magazine had been published in Ottomans Turkish was Diyojen which began to emerge in 1870. In total 20 Ottoman Turkish humor magazine was issued in the between 1870-1877 years. Heyet-i Mebusan (Ottoman Delegation of Deputies) has banned the publication of humor magazine in 1877. However, this ban was lifted by the entry into force of the Constitution in 1908. With II. Meşrutiyet (constitutional monarchy), has been rapid progress on the many issues as well as in the spread of newspapers and magazines with the removal of barriers on the ideas. The text adventure of Karagöz begins after the declaration of II. Meşrutiyet. Ali Fuad Bey had made ownership concessions of this newspaper. It were published two days in a week (Wednesday and Saturday). It has been included to daily conversations and folk idioms due to be humor newspaper. Newspapers as of period gives about almost any subject as well as literary, philosophical, political, and daily. Therefore, it was rare newspapers that has been able to long stand in life broadcast.