Sivil havacılık sektöründe sertifikasyon ve standardizasyon uygulamalarının işletmelerin kurumsal yapılarına etkileri üzerine bir araştırma: Türkiye örneği
An investigation on certification and standardization applications that effect of corporate management structure in the civil aviation sector: The case of Turkey
  1. Tez No: 415941
  2. Yazar: SABİHA ANNAÇ GÖV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. MUSTAFA PAKSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sertifikasyon, lisans, ruhsat, havacılık, kurumsal yapı, havacılık mevzuatı, certification, license, autorotation, aviation, corporate structure, aviation regulation
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Havacılık sektöründe sertifikasyon mevzuatları ulusal ve uluslararası otoriteler tarafından belirlenmekte ve yürütülmektedir. Türkiye'de havacılık sektöründe sertifikasyon (ruhsat ve izin işlemleri) faaliyetlerinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü resmi yetkili ve tek otoritedir. Sivil havacılık işletmelerinin kurumsal yapıları gereği bu otoritelerin standartlarına uyması gerekmektedir. Havacılık işletmelerinin bu sertifikasyon mevzuatlarına uyum sağlama sürecinde hukuki ve teknolojik açıdan etkilenmelerinin yanı sıra, kurumsal açıdan da bu süreçten etkilenmektedirler. Bu doktora çalışmasında Türkiye'deki sivil havacılık sektörü ayrıntılarıyla ele alınarak, bu sektörü şekillendiren ulusal ve uluslararası kurallar, standartlar, sertifikalar, ruhsatlar, izinler, lisanslar, yönetmelikler incelenmiştir. Araştırmanın amacı ise standardizasyon ve sertifikasyon çalışmalarının işletmelerin kurumsal yapılarına etkilerini anket yöntemi kullanarak ayrıntılı bir biçimde ortaya koymaktır. Sertifikasyon gerekleri işletmelerin kurumsal kimliklerini, yönetim organizasyon yapılarını, kalite yönetim sistemleri gibi kurumsal yapı bileşenlerini etkilemektedir. Fakat kurumsal sosyal sorumluluklarını etkilememektedir.
Özet (Çeviri)
Certification regulation in the aviation sector are identified and accomplished by national and international authorities. Directorate General of Civil Aviation is the officially authorized institution and the individual authority for certification in the aviation sector in Turkey (licensing and authorization). The civil aviation companies must comply with the standards of these authorities because of their corporate structure. The civil aviation companies are affected from the legal and technological aspects as well, affected from the institutional terms in the adaptation duration of certification regulation. In this Doctoral study, the civil aviation sector in Turkey is particularly studied. The national and international rules, standards, certifications, licenses, authorizations, royalties, regulations that are composed this sector were examined. The purpose of this study to introduce details of the standardization and certification studies by using survey that effects on the corporate structure. Certification requirements of the corporations affect the identity of the company, management of organization, and quality management systems. But corporate social responsibility is not affected from the certification requirements of the corporations.